Lízing

2021.09.25. 06:10

Autólízinggel vége a hitelmoratóriumnak

Munkatársunktól

A múlt héten megjelentek a hitelezési moratórium folytatásának részletszabályai. A legnagyobb meglepetés azon túl, hogy 12 százalék alatti kamaton tartják nyilván a fizetéskönnyítő eljárásban lévők folyószámla- és hitelkártya-tartozásait, az, hogy autólízinggel nem folytatható a moratórium. Ők akkor sem vehetik igénybe a továbbiakban a halasztást, ha egyébként megfelelnek a már nyilvánosságra került kritériumoknak.

Mint ismert, azok maradhatnak a fizetéskönnyítő eljárásban, akik gyermeket várnak vagy nevelnek, nyugdíjasok, köz­­foglalkoztatottak vagy álláskeresők. Azok is maradhatnak, akiknek 2020 márciusa óta csökkent a jövedelmük. Ugyancsak kötelesek visszatérni a fizetéshez azok, akik értékpapír fedezete mellett vettek fel (lombard)hitelt, illetve a záloghiteleket is törleszteni kell a jövőben.

A money.hu értékelése szerint az autóhitelek kikerülése annak fényében teljesen érthető, hogy a 2022 júniusáig terjedő moratórium már 27 hó­napra szól. Ennyi idő alatt egy használt autó annyit veszít az értékéből, amely után a fennálló hitelösszeg már bőven meghaladhatja a fedezetként szolgáló gépjármű értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában