Ezekre a részletekre figyeljünk!

2021.09.14. 10:00

Fontos feltételek az otthonfelújítási támogatási kérelmek beadásánál

Máig csaknem 30 ezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, közülük minden tizedik kérelmét elutasította a Magyar Államkincstár. Sok esetben hiánypótlásra is szükség van a dokumentumok elégtelen benyújtása miatt – ezek a hibák, amelyeket érdemes elkerülni az igénylésnél.

Kovács andrás

20210628 Sándorfalva – Megnyitott a sándorfalvi strand, a bányató homokos partja pedig sokakat kicsábított már az első napokban. A területen jelenleg két építkezés is zajlik, a fejlesztések azonban nem zavarják a vendégeket. Fotó: Karnok Csaba KCS Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

 

– Az elutasítás gyakori oka, hogy az igénylőnek, vagy ha együttesen kérik, valamelyik félnek köztartozása van. Sokszor előfordult, hogy a kérelmező vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van, illetve nincs egy éve, hogy bejelentkeztek – írja összeállításában a Portfolio.hu.

Az online gazdasági újság szerint gyakori elutasítási ok az is, hogy az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás, nincs meg a megfelelő tulajdoni hányad, illetve a kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét vagy a kérelmező nem megfelelően teljesíti a hiánypótlást.

A Magyar Államkincstár hosszan sorolja a legjellemzőbb hibákat, ezekre különösen érdemes figyelni a kérelem benyújtásánál. Gyakori a hiányos dokumentáció, vagyis nem nyújtják be mindazt, ami kötelező. Ilyen a kérelem és a számlák mellett a vállalkozási szerződés másolata, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata, a számlaösszesítő, az igénylő(k) személyazonosságának igazolására szolgáló dokumentum másolata.

A támogatást házas- és élettársaknak együttesen kell igényelniük, de gyakran előfordul, hogy az egyik fél egyedül nyújtja be a kérelmet, melyből megállapítható, hogy azt házastársával/élettársával közösen kellett volna megtenniük. Meglepő, de jellemző, hogy az igénylő a kérelemben nem minden – vele azonos lakóhellyel rendelkező – gyermeket tüntetett fel, vagy nem írja alá a kérelem nyomtatványt.

Egyedüli igénylésnél a gyermek adatainál sokszor tünteti fel a kérelmező az apa vagy az anya adatait.

Gyakori a nagykorú gyermek hozzájárulásának hiánya, vagyis a 3. számú nyilatkozatot nem töltik ki és nem írja alá a nagykorú gyermek, hogy hozzájárul adatai kezeléséhez.

Hiba, ha az ingatlan-nyilvántartásban szereplő cím nem egyezik meg a lakcímkártyán szereplővel, de az is, ha társasházi ingatlannál nem az albetét, hanem a társasház helyrajzi számát tüntetik fel a kérelemben és/vagy szerződéseken.

Gyakran hiányos a vállalkozói szerződés, vagyis az nem tartalmazza valamennyi, a Kincstár honlapján közzétett vállalkozási szerződésmintában szereplő elemet. Hiba, ha a munkadíjat tartalmazó számlához nem csatolnak vállalkozási szerződést, de az is, ha a számlán az anyagköltséget és a vállalkozói díjat egy összegben tüntetik fel.

Sokaknál előfordul, hogy benyújtott dokumentumok alapján a felújítási munkák nincsenek megfelelően részletezve, azoknak megismerése nem lehetséges.

Hiba, ha nem egy számlaösszesítőt csatolnak a kérelemhez, hanem többet, ahány típusú tevékenységet végeztek, és az is, ha számlaösszesítőben nem építési tevékenységenként megbontva szerepel az anyagköltség és a munkadíj.

Gyakran hiányzik a kifizetést igazoló dokumentum. Ez lehet a bankszámlakivonat, de a netbankból kinyomtatott tranzakciós bizonylat is megfelelő, a pénzintézet külön aláírása, pecsétje nélkül is. A számla ellenértékét bárki kiegyenlítheti, de a közlemény rovatban egyértelműen fel kell tüntetni, hogy mely számlára vonatkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában