Istennel egy műtőben

2021.10.21. 07:00

Csókay András Szegeden: az ikerlányok szétválasztásában Jézus segített

Egy évig nem akarták publikálni a tudományos lapok Csókay András idegsebész cikkét a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányok szétválasztásáról. A szegedi jezsuita templomban elárulta miért, és azt is, hogy Jézus mellett a sátán miként volt jelen a műtőben.

Kiss Anna

Istennel egy műtőben címmel tartott előadást Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Nálam sokkal jobb idegsebészek nem vállalták el a feladatot, de elkezdtem a Jézus-imát imádkozni – mióta elvesztettük a kisfiunkat ezt teszem –, és megkaptam azt az üzenetet, hogy nem szabad elkeserednem, mert az istenszeretőknek minden a javukra válik. A műtét kivitelezésének briliáns ötlete nem az enyém volt, hanem Jézusé, amelyet aztán Hudák István érsebész végrehajtott – számolt be Szegeden a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányok szétválasztásának részleteiről Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze.

Istennel egy műtőben címmel tartott előadást Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze. Fotó: Frank Yvette

A szakember a Kaszap István Szakkollégium vendége volt a napokban. A Szent József-templomban megtartott előadása az Istennel egy műtőben címet kapta, éppen azért, mert a 2019-ben, a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által elvégzett 30 órás műtétről is beszélt az ifjúságnak. Elárulta, a Rabeja és Rukia szétválasztásáról szóló tudományos cikket sokáig egyetlen idegsebészeti lap sem akarta közölni.

– A probléma abból adódott, hogy be kellett írni a szerzőt, és mivel az ötlet nem az enyém volt, hanem Jézusé, ezért nem írhattam oda a saját nevem. Teljesen tudománytalanná vált a tudományos világ. Nem azért, mert nem ismeri el Jézust, hanem mert nem ismeri el valóságos személyként, aki inspirálhat ilyen felfedezésekre. Egy évig álltam harcban a lapokkal, mert mindig ki akarták velem húzatni Jézus nevét. Aztán azt az ötletet kaptam, hogy a köszönetnyilvánításba és az utolsó sorba, mindenki mögé írjam be a nevét. Végül a segítőm, Sajgó Szabolcs SJ jezsuita szerzetes által tudtam beletenni Jézust, mert azt írtam, hogy köszönjük Szabolcs atyának, SJ-nek, aki tanított a Jézus-imában, amely általa a fent említett kezeléshez a tudományos ötleteket kaptam – részletezte.

Az SJ azonban nemcsak Szabolcs atyára utalt, hanem azt jelentette: Scientist Jesus, vagyis tudós Jézus. A neves idegsebész szerint az is érdekes volt, hogy a sokadik elutasítás után éppen akkor érkezett meg egy lap jóváhagyása, amikor a feleségével az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson voltak.

– A műtét előtt sokak közbenjárását kértük, valamint nagyon sok imát kértünk, amit meg is kaptunk, hiszen a Kárpát-medence összefogott az ikerpárért. De ha valahova olyan erősen behívjuk Jézust, mint mi akkor a műtőbe, akkor számolni kell azzal, hogy oda a sátán is bemegy, természetesen a jó formáját mutatva. Külön csapatot képeztem ki a koponya visszaépítésére, azonban az orvosi hierarchia nem tudta azt eltűrni, hogy az egyik szakember nem orvos volt, hiába ő tudta a legjobban elvégezni, puccs történt. Elégtelen visszaépítés, majd olyan sok mikrotrauma történt, ami az élettel összeegyeztethetetlen volt, de Jézus segített rajtunk a sok ima hatására – magyarázta. Csókay András szerint az imára továbbra is szükség van ahhoz, hogy az ikerlányok problémák nélkül nőjenek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában