A jövő vezetőit oktatja

2021.10.20. 11:28

Porkoláb Imre: Ahhoz, hogy jó vezetővé váljunk, át kell alakítani a szokásainkat

Változz, változtass, vezess! – ezzel a jelmondattal működik a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémiája Porkoláb Imre vezetésével. Szegedi látogatásakor kérdeztük a szakembert arról is, hogyan ültethető át a védelmi területen szerzett tapasztalata a fiatalok képzésébe.

Kiss Anna

A hazai hadiipar fejlesztéséről is beszélt lapunknak az ezredes. Örömtelinek minősítette, hogy a vidéki központok is komoly szerepet kapnak a folyamatban. Archív Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Egy vezető minél több opcióval rendelkezik egy kiszámíthatatlan világban, annál jobb döntéseket tud hozni. Ám ahhoz, hogy jó vezetővé váljunk, át kell alakítani a szokásainkat

– vallja Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója, aki nemrég Szegeden tartott előadást.

Önmagunk fejlesztése

Nem véletlen, hogy az általa irányított szervezet a Változz, változtass – vezess! jelmondatot tűzte zászlajára. Lapunknak adott interjújában az igazgató elmondta, arra tanítják meg a huszonéves fiatalokat, hogy vezetőként mindig önmagukkal, saját karakterük fejlesztésével kell kezdeni a változást, mert csak így tudnak hitelesen egy változási folyamat élére állni.

– Ezt követően olyan módszertanokat kell elsajátítanunk, amelyek segítenek ab­­ban, hogy hogyan tudunk má­­sokat motiválni akkor is, amikor egyébként kilátástalannak tűnik a helyzet. Emellett ké­­pesnek kell lennünk szervezeti stratégiát alkotni akkor is, amikor nagyon nehéz döntéseket hozni. Ezek azok a vezetői tulajdonságok, amelyekre mindenképp szükség van a jövőben. Éppen ezért hoztuk létre az MCC Vezetőképző Aka­­démiát, ahol mindezt egy rendkívül intenzív, egyéves képzésen tanulhatják meg a fiatalok – hangsúlyozta.

Honvédelmi tapasztalat

Porkoláb Imre többéves hazai szervezetfejlesztési vezetői készséggel rendelkezik. Emellett hét évig szolgált a NATO-ban, 30 éven át részben elit katonai alakulatoknál szerzett gyakorlatot a vezetés területén, továbbá parancsnoka volt a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnak is. Arról is kérdeztük, hogy a honvédelem területén szerzett vezetői tapasztalatait hogyan tudta át­­ültetni a fiatalok képzésébe.

A hazai hadiipar fejlesztéséről is beszélt lapunknak az ezredes. Örömtelinek minősítette, hogy a vidéki központok is komoly szerepet kapnak a folyamatban. Archív Fotó: Kuklis István

– A hagyományostól eltérő vezetői gondolkodásmóddal rendelkezem, hiszen a különleges erők felépítésére tettem fel a karrierem nagy részét. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy gerilla gondolkodásmódú szervezetet, amit integrálunk egy nagy, bürokratikus szervezetbe, a haderőbe. Ahhoz tudnám ha­­sonlítani, mintha egy startupot kezdenénk el építeni, és amikor már egy viszonylag nagy KKV-vá válik, akkor berakjuk a nagyvállalathoz, és harmonikusan működik. A jövő vezetőinek pontosan erre a szemléletmódra van szükségük, hogy integrálni tudjanak különböző vezetői szemléletmódokat, és képesek legyenek kezelni a szinte állandósuló változást. Nem katonai képzésről van szó, de katonai alapokon nyugvó módszertanokat tanítunk, amelyekből sok mindent vett már át az üzleti és a közélet is – magyarázta.

Az ezredes szerint fontos az is, hogy egy vezetőnek, de ál­­talánosságban egy embernek is legyen karaktere, ám na­­gyon kevesen foglalkoznak manapság a karakterfejlesztéssel.

– Nekünk, katonáknak ez létkérdés, mert a haza védelme érdekében egymásra bízzuk az életünket, ezért megkérdőjelezhetetlen kell legyen a karakterünk. Ezt a fajta szemléletmódot szeretném átültetni a fiatalokba, valamint azt is, hogy egy vezetőnek alázatosnak kell lennie, mert az, hogy másokat vezethetünk, egy megtiszteltetés, egyfajta szolgálat – mutatott rá.

Előremutató stratégia

Porkoláb Imre a Miniszterelnö­­ki Kormányiroda kutatás-fejlesztési és innovációs helyetteseként több éven át részt vett a nemzeti hadiipar újjáépítésében is. Mivel a szegedi ELI lesz a hazai hadiipari lézer- és alapkutatások központja, ezért arról is kérdeztük, hogy szerinte megfelelő tempóban fejlődik-e ez az ágazat hazánkban.

– Én is érdeklődéssel olvasom a híreket arról, hogy milyen elképesztő ütemben fejlődik a hadiipar, és az külön nagy örömömre szolgál, hogy a kormány stratégiájának köszönhetően a vidéki központok is szerepet kapnak ebben. Így például a szegedi lézerközpont, a gyulai Airbus gyár, a zalaegerszegi ZalaZONE és a kiskunfélegyhá­­zi fegyvergyár is. Ezek mind-mind olyan fejlesztések, amelyek nagyon örvendetesek, és amelyek azt mutatják, hogy egy komoly, előremutató stratégia mentén zajlik a magyar hadiipar újjáépítése, valamint a haderő modernizálása – zárta a beszélgetést Porkoláb Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában