Akciófilmbe illő mutatvánnyal tesztelte biztonsági termékét a CE Glass

2021.11.30. 11:30

Extrém üvegtörés Szatymazon

Motoros száguldott keresztül egy nagy üvegtáblán, extrém produkcióval mutatta be az szatymazi-szegedi üvegfeldolgozó üzem, a CE Glass, hogyan törik és milyen biztonságos az edzett üveg.

K. A.

Forrás: Art Photo

Fotó: Szabo David

zBár filmekben már sokszor láthattunk olyat, hogy valaki kiesik egy ablakon, autóval vagy motorral áthajtanak üvegen, olyankor viszont nem valódi, hanem úgynevezett cukorüveget használnak. Rá­­adásul az áthajtás, esés pillanatában még be is robbantják azt, így valójában nem a színész vagy jármű erejétől törik szét az üveg.

eadvert]

Milyen lehet ez igazi üveggel? A produkciót a Szeged ha­tárában, Szatymazon mű­ködő CE Glass Industries valósította meg az általuk készített, speciálisan megmunkált üveggel, Hagyó Tamás filmes kaszkadőr főszereplésével.

– Az üveg megmunkálásá­nak többféle módja van, az egyik a hőkezelés, ettől lesz edzett az üveg, ezáltal öt­ször-­hatszor ellenállóbb, mint a normál. Például a bútoriparnak készülő üvegek is ilyenek, és a hajmeresztő mutatványhoz használt „kellék” különlegessége is ebben a megmunkálásban rejlett. A produkcióhoz egy 4 milliméter vastagságú, 3,5 méter széles és 1,7 méter magas csiszolt edzett síküveget használtak, a táblát a szakemberek az új edzőkemencével tették a bemutatóra alkalmassá – írta közleményében a társaság.

Az edzés során a méretre szabott üveget 600-700 Celsius-fokos kemencébe rakják, ahol megváltozik a szerkezete. Ennek köszönhetően már nem a hagyományos módon fog törni, vagyis pókhálószerűen, szilánkosan, szabálytalan darabokra, hanem az egész felület milliónyi, nagyon apró, néhány milliméteres darabra robban szét a törés pillanatában. Ennek volt köszönhető, hogy a legapróbb karcolás nélkül végre lehetett hajtani a produkciót.

Az üzemben a termékek minőségi ellenőrzéséhez napi szinten is több töréstesztet végeznek, erre az üvegtörésre külön is készültek. Meghatározták az tábla legnagyobb lehetséges méretét, és különböző súlyokkal, még targoncával is kipróbálták, hogyan fog viselkedni.

 

A kaszkadőr Hagyó Tamás

Hagyó Tamás az extrém mutatványok szolnoki fenegyereke, 10 éve dolgozik filmes kaszkadőrként. Olyan mozikban működött közre, mint a Die Hard 5., a Herkules, A kém, A kém, aki dobott engem. Így azután nem is volt kérdés, hogy kire bízza a CE Glass az egyedülálló üvegtöréstesztet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában