Megkezdődött a várakozás

2021.11.28. 19:16

Meggyújtották az első adventi gyertyákat

Vasárnap fellobbantak az első gyertyák lángjai az adventi koszorúkon, ezzel megkezdődött a várakozás, az ünnepre készülődés időszaka. Az algyői Szent Anna katolikus templom az elsők között lehetett, mert már reggel 9 óra előtt meggyújtotta a plébános az első gyertyát. Beszámolunk még a sándorfalvi és a szegedi eseményről is.

I. P.

Fotó: Török János

– A fény, a gyertyák fénye is Krisztust jelképezi, mivel azt mondta magáról, „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága”. Az adventi koszorú pedig az örömöt is jelenti – kezdte ünnepvárással kapcsolatos szentmiséjét Fazakas Attila plébános az algyői Szent Anna templomban, majd megszentelte az adventi koszorút.

Az algyői Szent Anna templomban már vasárnap reggel meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját. Fotó: Kuklis István

– Álld meg Istenünk ezeket a gyertyákat, hogy újult erővel növekedjen bennünk a Jézus Krisztus iránti szeretet és tisztelet

– fogalmazott.

Az első vasárnap üzenete

– Advent a várakozás időszaka, mert jó arra várni, akit szeretünk és örömteli lesz a találkozás. De felmerül a kérdés: várunk-e egyáltalán valakire, valamire, megvan-e ez képességünk, vagy pesszimistán tekintünk a világra? Nem szabad, hogy ez az időszak az üres külsőségek szintjére süllyedjen, tartalom nélküli csillogásban merüljön ki. Legyünk képesek várni és remélni. Ez advent első vasárnapjának az üzenete – mondta Fazakas Attila. Ezután meggyújtotta az első gyertyát.

Összefogás Szegeden

Szeged első gyertyáját Botka László polgármester gyújtotta meg a városháza dísztermében ülve, ugyanis a koronavírus-járvány miatt az eseményt csak az online térben kísérhették figyelemmel az érdeklődők. Megemlítette, hogy Szegeden minél nagyobb a baj, annál nagyobb az összefogás. Gondoskodnak arról, hogy a rászoruló családoknak, a szegényebb sorban élőknek is jusson karácsonyi ajándék, csomagokat állítanak össze.

– Most is, mint egész évben vigyázzunk egymásra. Kívánok mindenkinek boldog adventet és boldog ünnepi készülődést – mondta a városvezető.

A szebb ünnep reménye

Sándorfalván is a polgármester, Gajdosné Pataki Zsuzsanna gyújtotta meg az adventi koszorú, hitet jelképező első gyertyáját, szűk körben, mintegy 30-40 résztvevővel.

Sándorfalvi gyertyagyújtás.
Fotó: Török János

– Csendesen, visszafogottan ünnepeltünk, nem hirdettük meg az eseményt. Arról beszélgettünk, hogy a koronavírus teljesen szétbombázza az életünket, viszont reméljük, az ünnepeink szépek lesznek

– közölte a Gajdosné Pataki Zsuzsanna.

Jelentések

Az adventi koszorún minden gyertyának külön jelentése van. Az első Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást, ezért a hit jelképe. A második a zsidó népet szimbolizálja, akiknek Isten megígérte, hogy közülük való lesz a Messiás, ez a remény jelképe. A harmadik Szűz Máriát jelenti, aki megszülte Jézust, ezért ez a gyertya az öröm jelképe, míg az utolsó Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus Krisztus közelgő eljöveteléről és bűnbánatáról prédikált a népnek, ezért ez a szeretet jelképe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában