Szegedi hírek

2022.02.16. 19:57

Buda László előadásával kezdődött a Szabadegyetem

Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta előadásával kezdődött a Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetem elnevezésű, tudomány-népszerűsítő sorozata szerdán. A 29. szemeszter középpontjában két téma áll, az egyik a világjárvány, a másik pedig a centenáriumhoz kötődően az egyetem múltja és hagyományai. A nyitóelőadás a Házasság hetéhez kapcsolódott.

Fotó: Frank Yvette

A Szabadegyetem 29. szemesztere nyitóelőadásának témája a Házasság hete országos programhoz kapcsolódva a testi-lelki egyensúly, az érzelmi érettség és a párkapcsolati harmónia volt. 

Az előadó, Buda László pszichiáter arra a kérdésre igyekezett választadni, hogy mi akadályoz bennünket abban, hogy teljes, boldog, felszabadult, intimitásra és alkotásra maximálisan képes energiával töltött állapotban éljük az életünket. Hét neurotikus tünetet vett górcső alá, amelyek civilizációnkban rengeteg embert érintenek, és minden egyes problémára gyógyírt is adott. A boldogtalanság és az aggodalmaskodás ellenszereként a kapcsolatok rendezését, a ragaszkodások és félelmek lebontását határozta meg. Az áldozat-érzés ellen a felelősségvállalást, a magányérzet és a függőségek ellen az önelfogadást és az önszeretet jelölte meg gyógyírként. A szexuális frusztráció feloldására a szexuális tanulást, az unalom ellen pedig az őszinteséget és az érzelmi kockázatvállalást javasolta. 

A testi-lelki egyensúly, az érzelmi érettség és a párkapcsolati harmónia volt Buda László pszichiáter előadásának témája. Fotó: Frank Yvette

A pszichoterapeuta arra is kitért előadásában, hogy melyek azok a dimenziói a családi szocializációnak, ahol félrecsúszhatnak a dolgok a gyermek lelki fejlődésében és amelyek komoly negatív hatással lehetnek személyiségfejlődésére és majdani felnőtt életére, döntéseire. Ilyen dimenzióként határozta meg az ingerek, a határok, a problémák, a feladatok és a munka, az érzelmek, a gondolatok és meggyőződések, valamint a hatalom és a tekintély kezelését, továbbá a testhez, a szexualitáshoz, az időhöz, a pénzhez, a világhoz való viszonyt, valamint az őszinteség és a beszéd megtanulását. Minden dimenzió esetében a szélsőségek kerülését és az arany középút megtalálását javasolta. Hangsúlyozta, ha az ember ezekben a dimenziókban harmóniára lel, képes lesz önerővel meggyógyítani a korábban felsorolt hét neurotikus tünet mindegyikét. 

A Szabadegyetem a szemeszterben további tíz alkalommal várja az érdeklődőket szerdánként 18 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A következő előadó február 23-án Széll Márta mikrobiológus professzor, az SZTE stratégiai rektorhelyettese lesz, aki a Covid-19 betegség lefolyását meghatározó genetikai tényezők azonosításáról beszél majd hallgatóságának nemzetközi adatok és saját eredményei alapján. A félév folyamán továbbá olyan színes prezentációk tarkítják majd a kínálatot, mint a keresztes hadjáratok és a középkori orvoslás, a csillagrobbanások, a mai Kína vagy Dante költészete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában