Könnyed átmenet óvodából az iskolába

2022.03.16. 17:33

Sulivárót tartott a Szőnyi-iskola

Nyílt napot tartott szerda délután a Szőnyi-iskola a Pávás házban. Leendő elsőseik és szüleik nem csupán a különleges épülettel, leendő pedagógusaikkal is ismerkedtek. 

Tábori Szilvia

A Pávás házzal ismerkedtek a hamarosan az óvodából ballagó gyerekek családjai. Fotó: Tábori Szilvia

Leendő elsőseit és szüleiket várta március 16-án a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola egyik különlegesen szép épületében, a Pávás házban. Az évekig üresen álló, 380 négyzetméteres gyönyörű épületet állami segítséggel újíttatta fel az iskolát fenntartó Hódmezővásárhelyi Református Ótemplomi Egyházközség. Ollé Tamásné igazgatóhelyettes az udvaron fogadta a nyílt napra érkező családokat, majd közösen körbejárták az Andrássy úti tagintézményt, amelyet minden évben csak az első osztályosok vesznek birtokba. 

 

A tavalyihoz hasonlóan most szeptemberben is három osztály indítását tervezik, összesen úgy hetven diákot fogadnak majd. A intézmény igazgatóhelyettese a családias légkört, a pedagógusok és a szülők szoros együttműködését, az egyházi nevelést, az oktatók magas szakmai elköteleződését hangsúlyozta. 

 

 

– Fontos a gyerekekkel kialakítandó kapcsolat, az óvodából kilépő kicsiknél, az első néhány évben különösen – fogalmazta meg lapunknak Lantos Imre, a leendő elsősök egyik tanítója arra a kérdésre, iskolaválasztáskor az oktató személyisége vajon mennyire hangsúlyos. 

 

Hozzátette: meg kell találnia a gyerekekkel a kapcsolatot és ugyanilyen fontos, hogy ők is elfogadják tanítójukat. De ugyanilyen nélkülözhetetlen a jó tanár-szülő viszony kialakítása, hiszen Lantos Imre szerint mégiscsak ők a legfőbb segítői. 
 

 

– Édesapám egykor azt mesélte, iskolakezdéskor szakadtak el igazán a gyerekek a családi háztól. Hajdanában ez megviselte a hat-hét éveseket, mert egészen addig csupán a szüleiken keresztül észlelték és tapasztalták a külvilágot. Most viszont már óvodába járnak, sokakat megismernek, tanulják az alkalmazkodást társaikhoz, ilyen szempontból az általános iskolába indulás könnyebb. A legtöbben már egészen sokrétű ismeretekkel érkeznek, az oktatási intézmény feladata a mai gyerekek fejlettségéhez jól alkalmazkodni. Hogy élményekkel gazdagítva vigyük tovább a világ megismerését – hangsúlyozta Lantos Imre tanító.  

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában