Szegedi hírek

2022.04.08. 12:43

Hazaértek az alsóvárosi gólyák

A közelmúltban már beszámoltunk az első gólyáról, amit a környéken láttunk ezen a tavaszon: a Maty-ér közelében található fészket és lakóit számon tartják a Szeged és Sándorfalva között ingázók, ahogy az alsóvárosiak is a Vadkerti téren tanyázó gólyákat.

Farkas Judit

Már nem üres a Vadkerti téri fészek, idén is reménykedhetünk kisgólyákban. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Azt nem tudjuk, mikor raktak először fészket a téren álló villanyoszlopra - a feszület alakjai már tanúi lehettek, mert korábban került oda, mint hogy villamosították volna a környéket -, de nem mostanában költöttek ott először. 

 

Ahogy legutóbb is írtuk, március-április fordulóján ér haza a legtöbb gólya megyénkben, a hímet a helybeliek néhány napja már látták, most már a nőstényt is a fészekben érte fotós kollégánk. 

 

Mi pont lemaradtunk az érkezésről, a lányaimmal egy héttel korábban néztük meg, üres-e még a fészek. Minden évben elzarándokolunk ugyanis a gólyafészekhez, több alkalommal is - utána a Ballagi-tó sori mocsarat szoktuk útba ejteni, ami most természetesen ki van száradva, mint minden. Követjük, ahogy kiköltik a tojásokat, etetik a kisgólyákat - pár éve a szemünk előtt cincáltak darabokra egy békát az aranyos kis madarak -, aztán eltűnik az egész brigád. Tavasszal meg kezdődik az egész elölről, ahogy idén is remélhetjük. Még hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában