Idén már ötéves az elismerés, ami a város iránti hűséget is szimbolizálja

2022.05.04. 16:51

A vásárhelyiek tehetnek jelölést a Boldog Gizella-díjra

Ötéves a Boldog Gizella-díj, amire idén június 3-ig várja a jelöléseket a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány. Ezt szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Kószó Péter, az alapítvány elnöke.

Kovács Erika

Az alapítvány várja a jelöléseket – jelentette be Kószó Péter elnök. Fotó: Kovács Erika

A civil szervezet 2018-ban hozta létre a Boldog Gizella-díjat. Az elismerést azon köztiszteletben álló személyek kaphatják meg, akik példamutató polgári gondolkodásukkal, hosszú időn át folytatott munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek Hódmezővásárhelynek és kiérdemelték a közösség megbecsülését.

A Boldog Gizella-díj latin neve Civis fidelis urbis nostri Hodmezovasarhelyienses. A díjátadót a hagyományok szerint augusztus 19-ére, államalapító Szent István király napjának előestéjére tervezik. Kószó Péter, az alapítvány elnöke elmondta, idén is a művelődési ház színháztermében szeretnék átadni a díjakat, és reményét fejezte ki, hogy ebbe sem a vírushelyzet, sem pedig más tényező nem szól bele.

A díj Gizella királynéról, Szent István király feleségéről kapta elnevezését, aki keresztényi lelkülettel és alázattal tett tanúbizonyságot fogadott nemzete iránti hűségéről egész élete során. Fáradhatatlan volt a jótettek gyakorlásában. Megnyitotta szívét a szegények előtt, segítő kezet nyújtott minden szükséget szenvedőnek, aki útjába került. Az odaítélt díj a város iránti hűséget is szimbolizálja.

Az alapítvány vezetősége minden évben a vásárhelyiektől kér jelölést, kik legyenek az idei díjazottak, akik emlékplakettet, oklevelet és nettó 1 millió forintot kapnak. Jelölni június 3-ig lehet a [email protected] e-mail-címen.

Az első évben Páger Lajos és Berta Éva orvosházaspár vehette át az elismerést, 2019-ben Nagy István háziorvos és Draskovicsné Joó Erzsébet újságíró részesültek a kitüntetésben, 2020-ban Könyves Gézáné Sprony Sarolta gyógyszerész és Sós Imre pedagógus, szakedző, volt intézményvezető, 2021-ben pedig Faragóné Szénásy Emese és Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium pedagógusai kapták meg a Boldog Gizella-díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában