Szegedi hírek

2022.06.07. 17:39

Ezek az egyirányú utcák váltak átjárhatóvá a szegedi kerékpárosok számára

delmagyar.hu

Archív fotó: Karnok Csaba

A Szeged Pólus Nonproft Kft. összefoglalta a kerékpárosok számára szemből megnyitott egyirányú utcákat, ezeknek előnyeire és tapasztalatokra is kitértek.

Az egész belváros jobb kerékpározhatóságának érdekében több egyirányú utca is megnyílt a kerékpárosok számára.  Ezt a keskenyebb utcákban nehezebb megszokni az autósoknak, mert lassítaniuk kell vagy lehúzódni. A belvárosi egyirányú utcák ellenirányból való megnyitása nyomán a felesleges kerülők kiiktatásával csökken a kerékpáros utak hossza és ideje. Ezáltal még vonzóbbá, versenyképesebbé válik a kerékpár a motorizált forgalomhoz képest.

  • Húsz belvárosi egyirányú utcát nyitottak meg a szembe irányból a kerékpárosok számára; ezt táblák kihelyezésével és kerékpáros nyom felfestésével jelölték. Az érintett közterületek: Ady tér, Arany János utca (a Stefánia és a Dózsa utca között), Batthyány utca, Bocskai utca, Dáni utca, Deák Ferenc utca, Dóm tér (Rerrich Béla tér felőli oldalon), Egyetem utca, Gogol utca, Gyertyámos utca, Hajnóczy utca, Horváth Mihály utca, Kazinczy utca, Kígyó utca, Kiss Menyhért utca, Lechner tér (az Imre utca folytatásában), Nemestakács utca, Szűcs utca, Takaréktár utca, Zászló utca.
  • Kerékpáros-gyalogos zónává alakult a Széchenyi téri postától a bíróságig tartó rész.
  • Kétoldali kerékpáros nyomok, illetve kerékpársávok létesültek a színházi körforgalom–Vörösmarty utca–Széchenyi tér (északi oldal)–Anna-kúti csomópont–Kossuth Lajos sugárút szakaszon, a Bocskai utcától induló gyalog-kerékpárútig. Az Anna-kúti csomópontban a belváros felé is kerékpáros felállóhelyeket alakítottak ki az odavezető kerékpársávval. A Tisza Lajos körúton az Anna-kúttól a Glattfelder térig, a már meglévő kerékpárút-átvezetésekhez kapcsolódóan kerékpáros piktogramokat festettek fel. Szintén kerékpáros piktogramokat festettek fel a Hajós utcán a Szilléri sugárút és Felső Tisza-part között, valamint kerékpársávot jelöltek ki a Felső Tisza-parton a Novotel és az Etelka sor között. Az Ifjúsági Háztól a Novotel csomópont felé közös busz- és kerékpársávot alakítottak ki. A belvárosi fejlesztésekhez tartozik még a kerékpáros nyom kijelölése a Tisza Lajos körúton az Aradi vértanúk tere és árvízi emlékmű között; a Bécsi körúton; valamint a Szentháromság utcában.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában