Helyi közélet

2022.06.28. 13:00

Hőségriadó: fokozottan figyeljünk a háziállatokra is

Harmadfokú hőségriadót adott ki az országos tisztifőorvos csütörtök éjfélig, ám biztosan nem ez lesz az idei nyár utolsó forró szakasza. A tűző nap, az árnyék és ivóvíz hiánya végzetes lehet a gondatlanul tartott háziállatoknak.

Tábori Szilvia

A kutyák nem tudnak izzadni, csak lihegéssel adnak le valamennyi hőt. Archív Fotó: Szakony Attila/MW

Senki ne menjen el szenvedő élőlény mellett, találjuk meg a segítség lehetséges módját. Különösen, ha a fizikai-lelki károsodásnak jól láthatóak a jelei

– mondta lapunk megkeresésére Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt hangsúlyozva: az élet védelme elsődleges cél mentéskor. 

A kánikulában a szervezettől is gyakran kérnek segítséget civilek a tűző napon kikötött, víz, élelem nélkül tartott állatoknak. Az egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek udvaron hosszabb, rövidebb időre kedvenceket. Van, hogy rövid láncon, élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. 

A kutya ráadásul képtelen izzadni, nyári forróságban a pusztán a lihegéssel elért hővesztés nem elegendő, ezért is keresik a hűvös helyet. A civil szervezet vezetője azt tanácsolta: miután meggyőződtünk arról, hogy az állat valóban veszélyben van, próbáljuk megkeresni a tulajdonost, kezdeményezzünk párbeszédet, miközben akár a gazda szomszédait is bevonhatjuk. Szükség esetén értesíteni kell a rendőrséget. 

Autóba zárva például alig 15 perc végzetes, egy kutyának nem kell kánikula a hőgutához. A 25 fokos külső hőmérsékletnél a bezárt gépjárműben akár 48 fok is lehet, 32 foknál már 72-re hevül. A következő napokban a napi középhőmérséklet eléri, bizonyos helyeken meg is haladja a 27 fokot. Seres Zoltán szerint körültekintően kell eljárni, ha autóba bezárt kutyát látunk, előfordulhat, hogy légkondicionáló hűti az utasteret. Az életveszély egyértelmű jeleinél szintén értesítsük a rendőrséget. 

Ha a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető a tragédia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában