Szegedi hírek

2022.08.02. 14:00

A Tisza tiszteletére tanították a diákokat - Fotók

Összefogott a Szent-Györgyi Albert Agóra és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, hogy felhívják a diákok figyelmét a vizek védelmének fontosságára. Az intézmény szökőkútjában kialakított installáció őszig tekinthető meg.

Fotó: Török János

 Segítséget kértünk az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól annak érdekében, hogy egy szemléletes kiállítóteret tudjunk létrehozni, amely a gyerekek figyelmét ráirányítja a vízre, a Tiszára és a környezetvédelemre, hogy ne dobjanak szemetet a folyóba 

– mondta el lapunknak Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója. Az intézmény használaton kívüli szökőkútjában egy, az árvízvédelemmel kapcsolatos, interaktív kiállítóteret hoztak létre az Ativizig szakemberei, továbbá információs táblákat is kihelyeztek. 

Megismertették a fiatalokat az árvízi munkálatokkal, és elmondták, hogy mit tehetnek a vizeink védelmében. Orbán Hédi hangsúlyozta, a keddi vizes környezetvédelmi nap csupán első lépés volt, további programokat is terveznek a témában. 

 Szándékunkban áll fejleszteni az installációt, amely őszig megtekinthető. Győrben és Baján is van vizes játszótér, ahol a víztisztításra, vízvédelemre irányítják a gyerekek figyelmét 

– közölte. 

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója elmondta, a fiatalok tapasztalatai szerint nagyon fogékonyak a környezetvédelmi témákra, és vízparti lakosok lévén kiemelten fontos, hogy a helyes irányú szemléletformálás minél korábban elkezdődjön. Kedden az önkormányzati napközis tábor 230 diákja látogatott el az Agórába, akik homokzsákokat emelgethettek, megtudhatták, hogyan épül a nyúlgát, szivattyúkkal ismerkedhettek, de a történelmi nagy árvizekről is kaptak információkat. 

 A jövő szegedi lakosaiként fontos, hogy a diákok tudatában legyenek annak, hogyan kell tisztelni a folyót. Mi az, amivel a Tisza segíteni tud bennünket, és milyen problémák keletkezhetnek, ha nem tiszteljük. Külön színezetet ad a rendezvénynek, hogy feltüntettük azokat a vízállásokat az udvar falán, amelyek egy-egy árvíz során nagyon komoly elöntéseket eredményezhettek volna 

– mondta az igazgató. 

Az Ativizig két standja mellett további négy állomást is kialakítottak, amelyeken az Agóra munkatársai vizes kísérletekkel, vízhez kapcsolódó játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és könyves lapozgatóval várták a lurkókat. A rendezvény végén pedig egy, a Tisza szennyezéséről szóló filmet tekinthettek meg a diákok. 

képalá: A diákok homokzsákokat emelgethettek, szivattyúkkal ismerkedhettek, de a történelmi nagy árvizekről is kaptak információkat. Fotó: Török János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában