Helyi közélet

2022.08.31. 18:27

Megnyitották a tanévet a Honvéd Középiskolában

A mi dolgunk megvédeni az országot, különösen most, hogy két komoly veszély, a háború és a migrációs válság fenyeget – hangsúlyozta Vásárhelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerdán a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium tanévnyitóján járt, ahol negyven diákkal kezdik a tanévet.

T. Sz.

Új tanév, új intézményben: megkezdődik az oktatás a vásárhelyi honvéd iskolában. Fotó: Tábori Szilvia

Két és félszeres túljelentkezéssel, végül negyven felvett hallgatóval indult el a tanév a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiumban. Szerda délután ünnepélyesen megnyitották a tanévet, illetve a régi nőtlenszálló felújított épületét is felavatták az intézmény új kollégiumaként. 

Máté Gergő főhadnagy, a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: a jövőt, a régóta vágyott valóságot látja maga előtt. Az új tanév hallgatói lesznek az úttörők a hosszú úton.

– Most egy iskolát alapítunk és építünk, fő céljaink közé tartozik a honvédelmi nevelés, a hazaszeretet, erkölcsösség, mások kultúrájának el és befogadása, az emberi és európai értékek iránti elkötelezettség, becsületesség, bajtársiasság és lelkesedés a választott civil vagy katonai pálya iránt. Oktató-nevelő munkánk legfőbb célkitűzése, hogy a tanuló gondolkodásmódjára hasson, fejlessze akaraterejét, öntevékeny munkára szoktassa a fiatalokat, felkeltse az érdeklődést a katonai hivatás iránt – hangsúlyozta. 

Fotó: Tábori Szilvia

Köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy 2017-ben a Honvéd Kadét Program indulásakor annyit lehetett biztosan tudni, hogy szükség van honvédelmi nevelésre. A kötelező sorkatonai szolgálat 2004-es felfüggesztése miatt eltűnt a honvédelmi ismeret a társadalomból. Olyan intézményrendszert hoztak tehát létre, amely a fiataloknak vonzó lehet, versenyképes tudást kínál.

– A cél az, hogy minden magyar fiatal legyen tisztában állampolgári kötelezettségével. A mi dolgunk megvédeni az országot, különösen most, hogy két komoly veszély, a háború és a migrációs válság fenyeget. A védelemhez modern eszközök, azokat professzionálisan kezelni tudó és jól felkészült fiatalok, valamint a helyes erkölcsi alapállás, a hazafias szeretet szükséges – szögezte le a miniszter.  

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetét fejezte ki egyebek mellett mindazoknak, akik ezt az álmot segítettek megvalósítani Hódmezővásárhelyen. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában