Az önkormányzat 2017 óta változatlan összeget fizet

2022.09.25. 20:40

Évente 24-28 köztemetést végeznek Vásárhelyen

A Kegyeleti Kft. azt kérte, a város fizessen többet, mert megnövekedtek a költségeik.

Kovács Erika

Köztemetésre akkor kerül sor, ha valakinek nincs olyan hozzátartozója, aki az eltemettetésre kötelezhető, vagy van ilyen személy, de valamilyen okból nem gondoskodik az elhunyt temetéséről. Fotó: Kovács Erika

Többet fizet a köztemetésekért a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft.-nek, de nem annyival, amennyivel az önkormányzat többségi tulajdonában lévő cég kérte. Márki-Zay Péter lealkudta az összeget.

A köztemetésekért az önkormányzat 2017 óta változatlan összeget fizet a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft.-nek, koporsós temetés esetén 122 ezer forintot, a hamvasztásosért 112 ezer forintot. A kft. azt kérte, a költségeik növekedése miatt a város emelje fel ezen díjakat 150, illetve 140 ezer forintra, mert ez a feladatuk deficitet termel.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta, nem támogatja az ilyen mértékű emelést, mert szerinte a költségnövekedésnél magasabb értékű. Szerinte Szegeden kerülnek annyiba a díjak, mint amire a Kegyeleti Kft. szeretné emelni.

Varga György, a Kegyeleti Kft. ügyvezetője elmondta, éves szinten 24-28 köztemetést végeznek, amiből 1-2 a koporsós temetés, a többi hamvasztásos.

A hamvasztásos temetés „listaáron” jelenleg 246 ezer forintba kerülne a szegedi hamvasztói díjakkal számolva. Ezzel szemben áll a 112 ezer forint, ami mellett van még egy közköltséges díj is, amit kivezetünk, az 92 ezer forint. Az egyéb külsős díj 53 ezer forint, amit a hamvasztónak és a kórházaknak fizetünk. A magas gázárak miatt a hamvasztás várhatóan 60-90 ezer forintba kerül majd a közeljövőtől

– fogalmazott.

Márki-Zay Péter végül módosító indítvánnyal élt, azt javasolta, hogy a testes temetés 135, a hamvasztásos temetés pedig 125 ezer forintra emelkedjen. Végül 12 igen, 1 tartózkodás mellett ezt az áremelést fogadta el a közgyűlés.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában