Szegedi hírek

2022.10.18. 07:00

Földmérőket képeznének az erdészetiben

Hamarosan új szak – földmérő és térinformatika technikus – indul a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban. A Dél-Alföldön jelenleg csak Békéscsabán van ilyen képzés.

Arany T. János

Hiányszakma. Földmérő munka közben. 2023 januárjától földmérő és térinformatika technikus képzés indul a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban. Fotó: Török János

Már legalább másfél éve dolgozik egy új szak – földmérő és térinformatika technikus – elindításán a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karával és a Soproni Egyetemmel együttműködésben. Mint Máhig József intézményvezető mondta, a környékben a Dél-Alföldön csak Békéscsabán van földmérést oktató iskola.

– Szeretnénk, ha ez okleveles technikus képzés lenne, és így egyes tantárgyait el lehetne ismertetni az egyetemen, ami azt jelenti, hogy a tanulók rövidebb idő alatt tudják elvégezni. Most nagyon úgy tűnik, hogy ez egy hiányszakma. Az iparkamara és a mezőgazdasági kamara is kiadott ezzel kapcsolatban egy támogató nyilatkozatot, amely szerint szükség van erre a képzésre. Bízunk abban, hogy megfelelő számú jelentkező esetén 2023 januárjától el tudjuk indítani – magyarázta az igazgató.

– A cél, hogy egy olyan modellt alakítsunk ki, amelyben öt év alatt elvégzik a tanulók az erdésztechnikusi szakot, utána másfél év alatt nappali képzésben el tudják végezni a földmérőt. Ehhez még hozzáveszünk mondjuk egy tanfolyami szintű méhész képzést, akkor úgy tudunk kibocsátani gyerekeket 20-21 éves korukban, hogy rendelkeznek három kiváló lehetőséggel, három lábon állhatnak úgy, hogy akár egyetemet, főiskolát el sem kell végezniük, mert falusi környezetben ezek biztos megélhetést jelentenek a számukra – tette hozzá. Az új szak a felnőttképzésben, a kilencedik és a tizenharmadik évfolyamokon is elindul majd.

– Nagy terveink vannak, ez szükséges a tanulók létszámának stabilizálásához. Ha ez sikeres, akkor középtávon el kell gondolkodnunk a bővítés lehetőségéről – avatott be a jövőre vonatkozó tervekbe az intézményvezető.

Adatgyűjtést végez

A földmérő, földügyi és térinformatikai technikus geodéziai jellegű terepi adatgyűjtést végez, az irodai feldolgozás során a geodéziai számítások után digitális földmérési térképek szerkesztésében vesz részt. Az ingatlanügyi hatóságoknál a földmérési és ingatlan-nyilvántartási állami alapadatokat a földügy informatikai rendszerének használatával kezeli és adatszolgáltatást végez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában