Csongrád-Csanád megye

2022.10.14. 14:00

Folyamatosan érkezik a hatósági áras tüzelő megyénkbe - Fotók

A megyében élők többsége keménylombos tűzifát szeretne hatósági áron vásárolni, így annak érdekében, hogy a DALERD Zrt. eleget tudjon tenni az igényeknek, faanyag átszállítás indult a Dél-Alföldre a Dunántúlról. A szállítmány folyamatosan érkezik, a lakosság egy része pedig már át is vette a rendelését.

Kiss Anna

2023. április 15-éig lehet hatósági áras tüzelőt vásárolni a kormány által indított a tűzifaprogramban. Fotó: Karnok Csaba

Folyamatos megyénkben a lágylombos és a fenyő tűzifát igénylők kiszolgálása az állami tulajdonú DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. kijelölt rakodóin a tűzifaprogramban. Az erdőgazdaságnak ugyanis csak lágylombos és fenyő kitermelésére van engedélye megyénkben, a fakitermelő brigádok folyamatosan dolgoznak. 

Fazekas József, a DALERD termelési vezérigazgató-helyettese arról számolt be lapunknak, hogy a Csongrád-Csanádban élők elsősorban keménylombos tűzifát szeretnének vásárolni, amely a térség termőhelyi viszonyai miatt helyben csak korlátozottan áll rendelkezésre, ezért az Agrárminisztérium rendelkezése alapján más állami erdőgazdaságoktól faanyag átszállítás indult a Dél-Alföldre.

Az igények kielégítésére több tízezer köbméter keménylombos tűzifa érkezik a Dunántúl erdőben gazdagabb vidékéről, ez Békés és Csongrád-Csanád megyében lesz felhasználva. A szállítmányok kamionnal folyamatosan érkeznek a kijelölt rakodóinkra annak ütemében, ahogy a lakosság el tudja szállítani a megrendelt tűzifáját. Az erdőgazdaságok csak a faanyagot biztosítják, a hazaszállításról minden esetben a vásárlónak kell gondoskodnia, de igyekszünk mindenkit a lakóhelyéhez legközelebbi készletből kiszolgálni és szükség szerint segíteni a vevőnek fuvarost találni 

– osztotta meg lapunkkal.

Fazekas József emlékeztetett, egy háztartás legfeljebb 10 erdei köbméter tűzifát vásárolhat hatósági áron, az igénylők hengeres fát kapnak 1-2 méteres hosszúságban.

A lakosság kiszolgálása a jelentkezés sorrendjében történik, de annak érdekében, hogy a rászorulók minél hamarabb tüzelőhöz jussanak, első lépésben 5 köbméter fát adunk ki háztartásonként. Az igényelt mennyiség fennmaradó részét később teljesítjük. Emellett a kormány idén is biztosít önkormányzati pályázatokon keresztül ingyenesen tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. Csongrád-Csanád megyében a szociális tűzifa programban 19 település helyhatósága a DALERD Zrt.-től kapja a tűzifát, amelynek elszállítása az önkormányzatok telephelyeire már elkezdődött

 – emelte ki.

Fazekas József hozzátette, mindezek mellett a vágásterületekről kedvezményes ágfagyűjtési lehetőséget is biztosítanak, így a lakosság a saját szükségletére, kedvezményes áron gyűjthet tüzelőt az iparilag már nem hasznosítható ágakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában