Szegedi hírek

2022.10.11. 14:00

Már kétévesen horgászott Szabolcs

Világbajnok sporthorgásszal büszkélkedhet a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum. Smányi Szabolcs kisgyerekként a kerti tóból fogta ki az aranyhalakat. Idén az U20-as horgászválogatott tagjaként megvédte világbajnoki címet.

Arany T. János

yerekként elvarázsolta a horgászat a szegedi Smányi Szabolcsot. Az U20-as horgászválogatott tagjaként augusztus elején Szlovéniában megvédték világbajnoki címüket. Fotó: Török János

A beszélgetésünk előtt jött haza Kaposvárról, aztán utazott Székesfehérvárra, a múlt héten pedig Szolnokon volt csapatbajnokság. Smányi Szabolcs világbajnoki címet szerzett az U-20-as magyar horgászválogatott tagjaként.

A 13.a osztályos szegedi fiatalembert már kora gyermekkorában elvarázsolta a horgászat, ami nem csoda, édesapja is sporthorgász volt. Két-hároméves korában már ott állt a házuk udvarán lévő kerti tó mellett és egy kis rövid bottal fogta ki az aranyhalakat. Nem volt nehéz, oda voltak szoktatva.

2009-ben indultam először versenyen és azt meg is nyertem ifjúsági kategóriában. Ez a sikerélmény azóta is kitart, erős kezdés volt, megadta a löketet. Mindig bennem volt a versenyszellem, többféle sportágban kipróbáltam magam. Dzsúdóztam nyolc évet, az is jól ment. A Pick Szeged utánpótlásában majdnem öt évet kézilabdáztam, de aztán a horgászat olyan szintre emelkedett, hogy választanom kellett. A horgászat jobban ment, ezért azt választottam

 – mesélte Szabolcs.

És bár voltak komoly sikerélményei, első komolyabb, nemzetközi versenyén arculcsapásként érte, hogy csúnyán kikapott. Ezt a kudarcot több év kihagyás követte, majd 2016-ban indult először utánpótlás országos bajnokságon, amin egyből harmadik lett. 

A magyar ranglistarendszer úgy működik, hogy a kapitány az első tíz helyezett közül választhatja ki a válogatott keretet. Bekerültem az Írországba utazó 2017-es csapatba, ahol negyedikek lettünk. Egyéniben volt esélyem a világbajnoki címre, ami sajnos tapasztalatlanság miatt nem jött össze. A világbajnoki címet végül 2021-ben itthon, a Nagykunsági főcsatornán rendezett versenyen sikerült megszereznünk csapatban. Egyéniben harmadik lettem, jelen pillanatban ez a karrierem csúcsa. 

Augusztus elején a horgászválogatott címvédőként utazott Szlovéniába, ahol az utánpótlás horgász-világbajnokságot rendezték. A Száva-folyón zajlott eseményen magyar siker született: az U20-asoknak 2021-et követően idén is sikerült mindenkit maguk mögé utasítaniuk. Sikerült a címvédés, ami ebben a sportban nagyon ritka.

Kifogja, de nem eszi meg

Meglepő módon Szabolcs nem szereti a halat. Azt mondja, kifogja, megpucolja, de nem eszi meg. Pedig minden évben megkóstolja, hátha a korral változik az ízlése. Egyelőre nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában