Szegedi hírek

2022.11.19. 14:00

Három évtizede mentik az újszülötteket - Galéria

Harminc éve az újszülöttek életének megmentéséért dolgozik a Dél-Alföldön a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány. Szombaton az Agórában ünnepelték meg a születésnapjukat, előadásokkal és szórakoztató programokkal várták a családokat. Hatalmas születésnapi tortát kaptak az ünnepeltek.

Kiss Anna

Szórakoztató programokkal várták a családokat a Szent-Györgyi Albert Agórában. Fotó: Gémes Sándor

„Kedves Életmentők! Sosem felejtjük el, amit értünk tettetek 2022. április 17-én, amikor megszületett Attila kisfiúnk a 28. terhességi hétben. Nagyon nagy hálával gondolunk rátok, és köszönjük, hogy megmentettétek a mi kincsünket” – ilyen és ehhez hasonló írásokat kapott harmincadik születésnapjára a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány.

A jeles évfordulót szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában ünnepelték meg, ott olvasta fel a szülők által írt leveleket és jókívánságokat Szeberényi Klára, az esemény műsorvezetője. Így például fültanúi lehettek az ünneplők Niki történetének is, aki 1994. december 4-én koraszülöttként érkezett, egy órával a születése után pedig a szolgálat munkatársai szállították az újszegedi gyermekklinikára. Szülője azt írta: „Niki azóta felnőtt, egészséges, országos harmadik helyezett szkander bajnok. Én pedig hálából azóta minden évben nektek adom az adóm 1 százalékát.”

A rendezvény résztvevőit Pintér Gábor Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, aki arról beszélt, hogy 1992 óta a korábban érkezett újszülötteket, a legelesettebbeket mentik Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőtúri térségében. Kiemelte, az autóikban ugyanaz a magas szintű orvosi ellátás van, mint az intenzív osztályokon, tehát többek közt a lélegeztetésről, a folyadékterápiáról és a hőmérséklettartásról is gondoskodni tudnak.

Az elnök beszámolt arról is, hogy évente mintegy ezer gyermeket mentenek, ami azt jelenti, hogy egy nap háromszor riasztják őket. Rámutatott, az élet első perceiben történő ellátás döntően meghatározza azt, hogy életben maradnak-e vagy sem, testileg és szellemileg épek lesznek vagy károsodást szenvednek a gyermekek.

A nap során előadások is voltak, így a jelenlévők például megtanulhatták az alapszintű gyermek újraélesztést, míg az Odú Központ munkatársai arról beszéltek, hogy szükség van-e a gyermek korai fejlesztésére, továbbá hogy milyen jelei vannak az eltérő fejlődésmenetnek, és hogy különböző életkorokban milyen játékokat érdemes választani a gyereknek.

Amíg a szülők hasznos információkkal gazdagodtak, addig a gyerekek zsonglőr játszóházban, bűvészműsoron, arcfestéssel, kézműves foglalkozással és a Dodgem Zenekar koncertjével múlathatták az időt. Az Agóra udvarában bárki megtekinthette kívül-belül a koraszülött mentőautót, és persze a születésnapi torta sem maradt el.

A dél-alföldi szolgálat munkatársait egyébként az esetek 52 százalékában koraszülöttekhez riasztják. Eddig körülbelül 25 ezer életet sikerült megmenteniük, és míg korábban az 1 kilogramm alatti testsúllyal született gyermekekről le kellett mondani, addig ma már a 40 dekagramm körüli súllyal született csecsemőknek is jók a túlélési esélyeik. Emellett vannak olyan újszülöttek is, akik ugyan a 37. hét után jöttek világra, és a testsúlyuk is megfelelő, de valamilyen fejlődési rendellenesség áll fenn náluk. Hozzájuk is a szegedi szolgálatot riasztják, amelynek szakemberei otthon szüléshez és újszülött újraélesztéséhez is vonulnak az Országos Mentőszolgálattal közösen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában