Szegedi hírek

2022.12.14. 19:37

Párbeszédet kérnek a kormánytól a pedagógusok - fotók

Szabad ország, szabad oktatás! Fizessétek ki a tanárainkat! – ezt skandálták szerda este Szegeden a pedagógusok, a diákok és a szülők, akik ismét demonstrációt tartottak.

K.A.R.

Nem csupán bérrendezést szeretnének a pedagógusok. Fotó: Gémes Sándor

A Dugonics András szobortól indulva a Széchenyi térre tartva arra hívták fel a figyelmet, hogy egységben továbbra is a kiállnak az oktatás szabadságáért. Ahogyan az elmúlt hónapokban, úgy most is az oktatásügy jobbá tétele és a nevelésben-oktatásban dolgozók társadalmi megbecsültsége érdekében szervezte meg az eseményt a Veritas Virtus Libertas, az Egységes Szülői Front, az Egységes Diákfront és a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja.

Lapunk kérdésére Gönczöl Andrea szülő, szervező elmondta, a demonstráció célja a figyelemfelhívás, míg hosszú távú céljuk a teljes oktatási rendszer átalakítása. Hangsúlyozta, demokratikus oktatási rendszert szeretnének, amelynek része az, hogy a pedagógusokat megbecsülik, a szegregáció megszüntetése érdekében lépéseket tesznek, és engedik a szabad tankönyvválasztást is. Megjegyezte, a pedagógusok párbeszédet kérnek a kormánytól, valamint a szülőknek is célja ez, azonban fontosnak tartják, hogy olyan emberek hallgassák meg őket, akik valódi döntéshozók.

A demonstrálók blokkolták is a forgalmat a Dugonics téri körforgalomnál, a karácsonyfánál, míg a Széchenyi téren gyertyák és különböző világítóeszközök segítségével megformálták ellenállásuk szimbólumát, vagyis a kört és az abban lévő felkiáltójelet. Az esemény végül a Grand Caféban zárult, ahol vitafórumot tartottak, ennek fókuszában szintén az oktatás szabadsága volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában