Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.19. 12:30

Az országos átlagnál jobban fogyunk

Kevesebben születtek Csongrád-Csanád vármegyében 2022. első háromnegyed évében, igaz kevesebben is haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A KSH adataiból kiderül, hogy az országos átlagnál nagyobb mértékű volt a természetes fogyás a vizsgált időszakban.

V. A.

Mérséklődött a házasodási kedv Csongrád-Csanád vármegyében. Fotó: Bencsik Ádám

Elsősorban a koronavírus-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt haltak meg kevesebben a tavalyi év első háromnegyed évében Csongrád-Csanádban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványából. Születés is kevesebb volt a vizsgált időszakban, a fogyás lakosságarányos mértéke pedig kedvezőtlenebbül alakult az országos átlagnál.

A vármegye lakónépessége 2022. január 1-jén 393,1 ezer fő volt, 0,6 százalékkal, szám szerint 2500 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés egyébként nem új keletű, a tendencia az elmúlt tíz évben folyamatosan megfigyelhető.

Az I-III. negyedévében összesen 2552 gyermek jött világra, és 4131 fő hunyt el. Az élveszületések száma 6,2, a halálozásoké 8,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás összesen 1579 fővel csökkentette a vármegye lakónépességét, ez a veszteség 13 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest. A természetes fogyás népességre vetített 4 ezrelékes vármegyei értéke az országos 3,6 ezrelékes átlagtól kedvezőtlenebb volt. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében még rosszabb a helyzet, ott 4,2 ezrelékes a természetes fogyás mértéke. Régiónkban Békés vármegye még ennél is kedvezőtlenebb adatokat produkált, ott a természetes fogyás a népességre vetítve 7 ezrelékes mértékű volt.

Mérséklődött a házasodási kedv Csongrád-Csanádban: 2022 I-III. negyedévében mindössze 2191 pár kötött házasságot, ez kereken 8 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A mérséklődés az egész régióban megfigyelhető, például Bács-Kiskun vármegyében 9,1 százalékkal kevesebben mondták ki a boldogító igent, mint egy évvel korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában