Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.01. 14:00

Covid utáni szabadság, Fidesz győzelem, halálos vonatbaleset – 2022 második negyedéve

Ismét a Fidesz-KDNP maradt kormányon, megyénk négy körzetéből hármat ennek a pártnak a jelöltje nyert. Mindszenten halálos vonatbaleset történt, öten haltak meg. A tűzoltók szinte minden nap vonultak megyénkben. Ugyanakkor sokkal szabadabb lett az életünk, Hídivásár, Rózsaünnep, Borfesztivál, valamint Állattenyésztési és Mezőgazda Napok is voltak újra. Mutatjuk mi történt 2022 második negyedévében.

Kiss Anna

ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba

Fölényesen nyert a Fidesz-KDNP, 53 százalék feletti győzelmet aratott – ez volt 2022 második negyedévének nyitánya. Április harmadikán megyénk négy választókörzetéből háromban a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, így Lázár János és Farkas Sándor továbbra is országgyűlési képviselő maradt, míg a 2-es számú választókörzetben Mihálffy Béla vette át a képviselői feladatokat B. Nagy Lászlótól. Az 1-es körzetben a baloldali jelölt, Szabó Sándor maradt az országgyűlési képviselő. Az új kormány május 24-én alakult meg.

Azonban rögtön a választás után 2 nappal szörnyű hír rázta meg a megyét, Mindszenten a Déli utcai vasúti átjáróban kisteherautó ütközött vonattal, aminek következtében öten életüket veszítették, a vonat pedig kisiklott, majd árokba borult. 

Szintén az országgyűlési választást követő napokban külügyminiszteri találkozó volt a megyeszékhelyünkön, Szijjártó Péter szerb kollégáját, Nikola Selakovicot fogadta. A találkozó fókuszában a magyar-szerb kapcsolat továbbépítése volt. De ezekben a napokban járt a Szegedi Tudományegyetemen Barbara Oakley amerikai mérnök professzor is, aki tanulásmódszertani technikákat osztott meg népes közönségével.

Eközben a Magyar Multi Program lezárásának egyik fontos állomásaként átadták a Florin Zrt. szegedi gyárkomplexumát, a szállodák pedig újra olyan képet mutattak húsvétkor, mint a koronavírus-járvány előtti időkben, teljesen megteltek húsvétra, Szeged és Makó is népszerű volt a turisták körében. Ugyanakkor a megyénk rendőrei több mint 6 ezer sofőrt ellenőriztek az ünnep során, összesen 22 járművezetővel szemben kellett intézkedniük.

Szegedi Borfesztivál ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba 

Beszámoltunk arról is, hogy az első negyedévben jelentősen megugrott a lakástüzek száma megyénkben is, 3 hónap alatt 97 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, akik 19 embert mentettek ki és 215 szerkocsival vonultak ki. Aztán ahogy június felé, a lakástüzeket a lángra kapó bálák, gabonatáblák, száraz füves területek váltották, szinten minden nap vonulniuk kellett a tűzoltóknak a hőségben. 

Ebben a negyedévben már kezdett fellélegezni a megye is a járványhelyzetből, újra volt majális, megteltek a teraszok, megtartották a Szőregi Rózsaünnepet, a Hídivását és a Borfesztivált is, Deszken ismét megrendezték a Rözögtessük mög! – Dél-alföldi Szóló- és Páros táncok Országos Versenyét, Hódmezővásárhelyen pedig több mint 400 kiállító részvételével nyitott meg a 29. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban világhírű lemezlovasok, köztük ATB és Topic szórakoztatta a fiatalokat, a Maty-éren pedig hírességek és bajnokok ragadtak horgászbotot, köztük Áder János volt köztársasági elnök is, aki a nagykövetek kategória győztese lett 4 kilós fogásával.

A falvakba eközben 1 milliárd 227 ezer forint érkezett fejlesztésekre a Magyar Falu programban, Mórahalmon átadták a 700 millió forintból felújított Móra Ferenc Általános Iskolát, Sándorfalván a 400 millió forintból átalakított Nádastó Szabadidőparkot avatták fel, Kistelen pedig elkezdődött a 135 ezer köbméter víz tározására alkalmas létesítmény kialakítása. 

Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola ARCHÍV Fotó: Kuklis István 

Májusban jártunk a mentőknél is, 12 órás szolgálatot töltöttünk a Szegedi Mentőállomáson, ahol egy 3 fős ALS egységhez csatlakoztunk, így saját magunk tapasztalatait megosztva mutathattuk be az életmentők mindennapjait. Ebben a hónapban lapunk 112 éves lett és Az év Aranyembörének választottuk Szirtesi Zoltán dorozsmai háziorvost, miközben Szajbély Mihályt, a SZTE Kommunikáció- és médiatudomány Tanszékének egyik alapítóját Szeged díszpolgárává avatta a város.

De olyan sikereket is tartogatott ez a negyedév, mint hogy Hallai Zsolt, Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóság felügyelője az év tűzoltója lett hazánkban, Gyurisné Kálmán Jolán, Forráskút védőnője Steller Mária védőnői díjat kapott, a Bedő-iskola diákjai minden díjat elhoztak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyről, lapunk fotóriportere, Török János pedig Aranydaru szobrot kapott. Ruzsa Roland is nyert, a Fidesz-KDNP jelöltjeként indult az időközi önkormányzati választáson Kiskundorozsmán, Szeged 1-es körzetében, ahol önkormányzati képviselő lett.

A második negyedévben azonban a madárinfluenzával is meg kellett küzdenie a baromfitartóknak megyénkben. Június 14-ig 10 településen 22 gazdaságban mutatták ki a kórt, ami miatt 482 ezer baromfit kellett leölni Csongrád-Csanádban. Végül pedig egy igen szigorú szabályozással zártuk a negyedévet, életbe lépett a mennyiségi korlátozás a benzinkutakon, a legtöbb helyen maximum 50 litert lehetett tankolni a hatósági áras üzemanyagokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában