Szegedi hírek

2023.01.13. 18:30

Súlyos veszteség érte a dorozsmaiakat - fotók

A nagyhatalmak játszmáiból, a háborúból ki kell maradnunk, mert semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk – szögezte le Mihálffy Béla országgyűlési képviselő a doni katasztrófa nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. A dorozsmai eseményen imát is mondtak az elesettekért.

Kiss Anna

155 kiskundorozsmai hősre emlékeztek a második világháborús emlékműnél péntek este. Fotó: Török János

– Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött meg a szovjet offenzíva a második magyar hadsereg ellen, ami a Don-kanyarnál küzdő magyar csapatok számára rendkívül súlyos veszteséggel, szinte teljes megsemmisüléssel ért véget. 130 ezer honfitársunk esett el vagy tűnt el a kíméletlen keleti fronton. Bennünket, szegedieket közvetlenül is érintettek a veszteségek, hiszen mintegy 3 ezer szegedi és 155 dorozsmai férfi, édesapa, szeretett gyermek tartozott a katasztrófa áldozatai közé – hangsúlyozta Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője pénteken Kiskundorozsmán, a templomkertben.

A második világháborús emlékműnél hajtottak fejet a doni katasztrófa során elhunyt hősök előtt. Az eseményen a képviselő kiemelte, a harctéren elesett vagy eltűnt hősök emlékét a mai napig őrzik szívükben a családok.

– Mi magyarok megtanultuk a leckét. Először Trianonnál, majd a Donnál is megtanultuk, hogy a nagyhatalmak játszmáiból, a háborúból ki kell maradnunk, mert semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. Keserves áldozatok során megtanultuk, hogy a háború soha nem lehet alternatíva a nemzetek közötti konfliktus békés és tárgyalásos rendezésének – hangsúlyozta Mihálffy hozzátéve, nekünk, magyaroknak kötelességünk, hogy az áldozatok és a múltunk tapasztalataira emlékezzünk, és építsünk egy békés Magyarországot.

A megemlékezést szervező Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, Hajdú Géza az eseményen elmondta, az, hogy péntek este a második világháborús emlékműnél tudtak emlékezni, az annak a Thurzó Ferenc főgyógyszerésznek köszönhető, akitől a héten vettek végső búcsút. Az ő nevéhez kötődik ugyanis az emlékmű létrehozatala.

A jelenlévők, köztük a helyi általános iskolások imát is mondtak az elhunyt hősökért Gordos Ferdinánd plébános vezetésével, míg a Jerney János Általános Iskola nyolcadikos tanulója, Jarábek Alma Jázmin Klára Systane: Aki hazatért a Don-kanyarból című versének elszavalásával emlékezett a magyar katonákra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában