Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.20. 07:00

Szombaton felvételiznek a középiskolákba készülők

Elérkezett az általános iskolások legnagyobb próbatétele: szombaton megírják a matematika és magyar felvételi vizsgákat. Bár a középiskolai felvételin ennek eredménye szerepel a legnagyobb súllyal, szakértők emlékeztetnek, nem szabad erre a napra rástresszelni.

Timár Kriszta

Sokat számít az írásbeli felvételi eredménye, de nem múlik a diák egész jövője rajta. Fotó: Rosta Tibor/MTI

Holnap 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Szombaton 541 helyszínen több mint 71 ezren felvételiznek. A legtöbben természetesen a nyolcadikosok lesznek: országosan több mint 56 ezren jelentkeztek ilyen vizsgára. Pedig ez nem mindenkinek kötelező, vannak ugyanis középfokú intézmények, amelyek a hozzájuk jelentkezőknek nem írták elő a központi felvételit, csupán a vitt jegyeket veszik figyelembe.

 A hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint 6000 gyermek vesz részt országosan. Szegeden a nyolcadikosok 15 intézményben írják majd a központi felvételit. Hat évfolyamos felvételit a SZTE Gyakorló, a Radnóti és a Piarista gimnázium szervez, nyolcosztályos gimnázium pedig a városban egyedül a Karolinában van, így az ilyen típusú iskolát választók ott felvételiznek. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak, mindkét tárgyból 50-50 pontot lehet szerezni. Az itt elért eredmény a felvételi pontok legalább felét adja majd, a többit a vitt jegyek és a szóbelin elért eredményből számolják. Hogy melyiket milyen arányban veszik figyelembe, az iskolánként eltérő. Sokat számít tehát az ezen a vizsgán elért eredmény, ráadásul sok iskola ezt egyben a szóbeli "beugrójának" is tekinti: csak bizonyos pontszám felett adnak lehetőséget arra, hogy a felvételijük második körén valaki részt vehessen.

Pszichológusok és szakértők szerint azonban a szülők és a tanárok is feleslegesen stresszelik ezzel a diákokat.

Hónapokig, sokszor évekig riogatják a gyerekeket ezzel a nappal, aztán hirtelen azt várják, hogy a legjobb formájukat hozzák a legnyugodtabb állapotukban – mutatott rá az ellentmondásra az interneten csak Jocó bácsiként ismert Balatoni József. A történelemtanár, influenszer a szülőknek azt tanácsolta, próbáljanak meg mindent megtenni azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsák.

– Az elegendő alvás és a megfelelő étkezés nagyon fontos. Ahogy az is, hogy csak akkor kísérje el a szülő a gyereket, ha azt a diák szeretné, kifejezetten kéri, mert máskülönben csak egy plusz stresszfaktort jelentünk – mondta. A diákokban pedig azt tudatosította, hogy a feladatlapot úgy állítják össze, hogy a lehető legnagyobb szórás legyen az eredményekben, tehát nagyon nehéz kiváló eredményt elérni.

A pótló írásbeli felvételi vizsga időpontja január 31-e. Ezen azok vehetnek részt, akik január 21-én alapos ok miatt, igazoltan nem tudtak elmenni az írásbelire. Hogy kinek miként is sikerült az írásbeli vizsga, az február 10-éig derül ki. A szóbeliket február 27-e és március 14-e között rendezik az iskolák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában