Szegedi hírek

2023.03.04. 12:45

A barát elment, a szeretet megmaradt - fotógaléria

Tizenegy éve immár annak, hogy Etiópiában merénylet áldozata lett Fábián Tamás geográfus. Barátai azóta minden esztendőben születésnapi kalanddal éltették emlékét. Szombaton hajdani évfolyamtársa, Kövecses-Varga Lajos tartott előadást közös szenvedélyükről, az ásványok világáról a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Koós Kata

Kövecses-Varga Lajos a régi idők emlékére diákkal színesítette előadását, amelyben Fábián Tamáshoz fűződő, legszebb emlékeiről mesélt. Az Agórában körülbelül négyszáz darabos, állandó ásványtárlatot is megtekinthettek a résztvevők Fábián Tamás több ezer darabos, különleges gyűjteményéből. Fotó: Karnok Csaba

A kelet-afrikai vulkanikus kőzetek tanulmányozása céljából utazott 2012-ben Fábián Tamás geográfus, az SZTE Természetföldrajzi Tanszékének egykori tanára Etiópiába, ahol utazótársával, Szabad Gábor bőrgyógyásszal merénylet áldozata lett. Fiuk halála után szülei még abban az évben megalapították a Fábián Tamás ÉRT-ÉK Alapítványt, hogy fiuk vagyoni és szellemi hagyatékát őrizze, ápolja, működtesse és közcélokra fordítsa. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Petrovics Kálmán, aki szoros barátságot ápolt az utazóval. Immár tíz éve minden esztendőben Fábián Tamás születésnapján megemlékezésre hívta barátait, tanítványait és minden érdeklődőt, aki tisztelettel kívánt adózni emléke előtt. 

– A születésnapi kalandozás elnevezés azért fontos, mert azt az elkötelezettséget, megismerni vágyást, természetszeretetet és tudásszomjat szeretnénk megmutatni, átadni, ami Tamást jellemezte

 – mondta Petrovics Kálmán a szombati emlékdélelőttön, amelynek a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. 

A megemlékezés előadója Kövecses-Varga Lajos ásványgyűjtő, a siófoki Ásványmúzeum alapító-fenntartója volt, aki legkedvesebb emlékeinek megosztásán túl Fábián Tamással közös szenvedélyük, az ásványok világának érdekességeiről is mesélt hallgatóságának. Felidézte többek között első találkozásukat egyetemi éveik kezdetén egy építőtáborban, majd a közös albérletek és ásványgyűjtő utazások legszebb élményeit. A gyűjtőutak elsődleges úticélja a nagybányai bányavidék volt. Felelevenítette első kirándulásukat a Fogarasi-havasokban, ahol két hétig a hó fogságában vesztegeltek, és mesélt arról is, hogy a nyolcvanas években hogyan működött Erdélyben az ásványkereskedelem. Legjobb cserealapnak a szappan, a csokoládé, a bors, a kávé és a töltenivaló bél bizonyult. 

A Szent-Györgyi Albert Agórában körülbelül négyszáz darabos, állandó ásványtárlat tekinthető meg Fábián Tamás több ezer darabos, különleges gyűjteményéből, amelynek otthonában külön szobát tartott fent. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában