Szeged

2023.03.28. 12:32

Szegeden járt az amerikai nagykövet

S.Z.

Rendszeresen beleszól az ország belügyeibe az amerikai nagykövet. Fotó: Török János

Szegedre látogatott kedden az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. David Pressman és kísérete először a Deák Ferenc Gimnáziumba ment, utána pedig Botka László fogadta a városházán. A polgármester pár szóban bemutatta a nagykövetnek a városháza dísztermét, majd négyszemközt tárgyaltak. Szabó Zsuzsanna, a konzulátus sajtókoordinátora a Délmagyarországnak elmondta, hogy David Pressman szegedi látogatása egy országjáró körút része. 

A nagykövet már több városban is járt, és – a koordinátor szerint – általában olyan helyekre látogat, ahol van valamilyen amerikai „érdekeltség”. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában még 2018 márciusában nyílt meg az American Corner a magyarországi American Spaces hálózat tagja. A Corner célja, hogy rendezvényeivel és szolgáltatásaival közelebb hozza az amerikai kultúrát és társadalmat a helyi közösséghez. Hogy oda is ellátogatott-e a nagykövet, azt nem tudni.

David Pressman egyébként többször is azzal került be a hírekbe, hogy a magyar kormányt támadja. Legutóbb azt mondta, hogy szerinte a magyar kormány a Kremlhez hasonlóan reagál a külső bírálatokra. Az nagykövet Szijjártó Péter nyilatkozatára válaszolt. A magyar külügyminiszter azt mondta, felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentéseket ír más államok emberi jogi és egyéb helyzetéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában