Szeged

2023.04.02. 19:30

Fekete-fehérben láthatjuk hogyan él egy autista gyermek

Saját gyermekéről, az autizmussal élő Balázsról készített fekete-fehér sorozatot Ferencziné Török Anikó, akinek képeiből az IH-ban nyílt tárlat vasárnap. Érdemes április 23-ig betérni, ugyanis bepillantást nyerhet bárki abba, hogy miként lehet együtt élni az autizmussal, hogy miként próbálja megérteni gyermekét az édesanya.

Kiss Anna

Április 23-ig tekinthető meg Ferencziné Török Anikó fotókiállítása az IH-ban. Fotó: Kiss Anna

Különleges tárlatot nyitottak meg vasárnap délután, az autizmus világnapján az IH Rendezvényközpontban, ahol április 23-ig tekinthető meg Ferencziné Török Anikó autizmusról készült fotókiállítása. Az édesanya fekete-fehér képein keresztül bárki bepillantást nyerhet abba, hogy hogyan éli mindennapjait a nem beszélő autista kisfia, Balázs és hogyan érez ő szülőként a gyermekével kapcsolatban.

Utóbbit a képek mellé helyezett narrációk is kifejezik, kiegészítve az elgondolkodtató fotókat. „Az oszlopok, melyek egyszerre tartják stabilan az ő világát és választják el a külvilágtól. És nekem fogalmam sincs, hogy melyik oldalon vagyok" – írta az édesanya az egyik fotója mellé, melyen kisfia oszlopok között pillant ki a nagyvilágra.

A kiállítást Nagy Csilla gyógypedagógus, a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola szakmai igazgatóhelyettese és Balázs tanítója, valamint Németh György fotográfus, Anikó mentora nyitotta meg.

Nagy Csilla elmondta, az általános fejlődésű gyermekek olyan képességgel rendelkeznek, amely által könnyebben építik be az ingereket az emberi kapcsolatokba. Ezzel a képességgel gyorsan elsajátítják azokat a tudásokat, szabályokat, módszereket, amelyek által a társas kapcsolatokban működni tudnak – tett hozzá. Megjegyezte, az autizmus ennek a képességnek a hiányát, sérülését jelenti, az autisták nem kaptak segítséget az őket érő ingerek feldolgozásához, olyan, mintha egy párás üvegajtón keresztül szemlélnék a világot. Kiemelte, éppen ezért az autista gyermekekkel élők, foglalkozók feladata, hogy megtalálják a kulcsot ehhez az ajtóhoz és kinyissák azt. Hangsúlyozta, a fotók épp ezt a kulcskeresést mutatják meg számunkra.

Az eseményen Németh György arról beszélt, hogy Anikó is azon a kétéves képzésen vett részt, amelyet ő tart a szegedi egyetemen, és amelynek végén mindenkinek készítenie kell egy fotósorozatot, mellyel bizonyítja, hogy fotós lett. Ehhez minden tanuló mentort választ magának, Anikó választása pedig rá esett, és körülbelül a harmadik egyeztetésnél tartottak, amikor az édesanya beszélni kezdett gyermekéről, valamint a róla készült fotókról. Ekkor Németh György egyből azt javasolta neki, hogy erről készítsen sorozatot, és bár eleinte nem hajlott rá az édesanya, végül mégis elkészült a fekete-fehér sorozat, melyből megnyílt a tárlat az IH-ban.

A vasárnapi programon közreműködött Tarján Zsófia és Bencsik-Kovács Zoltán, a Honeybeast zenekar tagjai is. Kolonics Erika, az IH Rendezvényközpont vezetője elmondta, három éven át készültek a kiállításra, és nagy örömmel tölti el, hogy a központ új vezetőjeként ezt a tárlatot nyithatta és szervezhette meg először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában