Szegedi hírek

2023.05.06. 14:40

A víztorony halászlével az igazi - Fotók

Arany T. János

Szeged felülről. Sokan megtekintették a lenyűgöző panorámát a Szent István téri víztorony tetejéről szombaton. Fotó: Karnok Csaba

Minden hónap első szombatján látogatható a Szent István téri víztorony, de erről úgy tűnik, egyelőre kevesen tudnak. Szombat délelőtt a gyönyörű napsütésben egy osztálykiránduláson résztvevő budapesti csapattal találkoztunk lent, fent pedig a Perspektívák a paro-implantológiában és a komprehenzív fogászatban című nemzetközi konferencia egyik résztvevőjével, Tari Nórával és családjával, aki összekötötte a kellemest a hasznossal. Elmondták, hogy már régóta szerettek volna felmenni a víztoronyba és végre egybeesett a nyitva tartás a fogászati konferenciával. A család ellátogatott a vadasparkba és a hadiparkba is, majd természetesen ettek egy halászlevet a Roosevelt téri halászcsárdában. 

A tér látványosságát Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épület fel. Teljes egészében vasbetonból építették, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. 

A víztorony tehát áprilistól októberig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között tekinthető meg belépőjegy megvásárlásával. Tessék felírni: legközelebb június 3-án, szombaton lehet felmenni és megcsodálni a lélegzetelállító panorámát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában