Szegedi hírek

2023.05.07. 12:00

Kozmikus katasztrófák és földönkívüliek Újszegeden - Galéria

Rövid időn belül elkapkodták a jegyeket a legnépszerűbb előadásokra a Szegedi Csillagvizsgáló csillagászat napi rendezvényére szombaton. Persze senki sem maradt látnivaló nélkül.

Arany T. János

A kozmikus katasztrófák, a fekete lyukak és az idegenek vonzották a legtöbb érdeklődőt a Szegedi Csillagvizsgáló csillagászat napi rendezvényén szombaton. Fotó: Karnok Csaba

Május 6-án, szombaton hetedik alkalommal rendezték meg Szegeden a Csillagászat Napját, aminek idén sok év után ismét a Szegedi Csillagvizsgáló adott otthont. Barna Barnabás csillagász, adjunktus szombat este hét órakor azt mondta, teljes a teltház, minden turnus betelt. Délutántól változatos programokkal várták az érdeklődőket. A legnépszerűbb előadásokra már napokkal ezelőtt elkeltek a helyek. A kozmikus katasztrófák, a fekete lyukak és az idegenek vonzották a legtöbb érdeklődőt. A könnyed ismeretterjesztő előadások mellett minden turnusnak része volt meteorit-simogatásban és távcsövezésben. Azokra is gondoltak, akik nem fértek be az előadásokra. A csillagvizsgáló szomszédságában, az azzal szemközti üres területen amatőr csillagászok, a Magyar Csillagászat Egyesület Szegedi Csoportja tartott ingyenes távcsöves bemutatót. 

Mind a hét turnusban volt egy könnyed ismeretterjesztő előadás, meteoritbemutató, a távcsövekkel való ismerkedés és a látványos égi objektumok teleszkópos megfigyelése. Naplemente előtt speciális naptávcsővel volt megtekinthető Napunk aktív felszíne, kitörések és napfoltok után kutatva; a naplemente után kezdődő csoportok pedig Szeged legnagyobb távcsövével pillanthatták meg az égbolt csodáit. 

A bejárat mellé tették le a csillagvizsgáló régi távcsövét, szakkifejezéssel: főműszerét, amit a felújítás után sajnáltak volna kidobni, ezért közösségi megoldásokkal, a sufnituning eszközeivel új életre keltették és most nevet keresnek neki. A látogatók egy papírlapra írhatták fel a javaslatokat. A nyertes névről később beszámolunk majd.

Jeles nap

A Csillagászat Napjának már Magyarországon is több mint két évtizedes múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában