Szegedi hírek

2023.05.21. 07:49

Nyitott szemű Krisztus a kereszten

delmagyar.hu

Illusztráció: Karnok Csaba

A koppenhágai Åby templomból származó feszület a legrégebbi ismert feszület Dániában a becslések szerint 1050-1100-ből való. Mérete kb. 51 cm és aranyozott rézlemezekből készült. A tágra nyílt szemű Krisztust koronás királyként ábrázolja az ismeretlen művész. Jézus teljesen eszméleténél van a kereszten és tágra nyílt szemekkel néz az előtte imádkozóra. A kifejezési forma stilizált, az ágyékkötő önálló absztrakt díszként jelenik meg rajta. Jelenleg az eredetije a koppenhágai múzeumba látható, az egyik másolata a Frederiksholm Kirke-ben tekinthető meg.
A második másolatot kapta ajándéka a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért templom Prof. Dr. Fráter Lóránd hagyatékából, aki 1991-1997 között volt a Szegedi Egyetem rektora és nemrégiben elhunyt el. Az ő testvére Sugathagy Ö. Jenőné, született Fráter Anikó adományozta ezt a korpuszt a plébániának azzal a céllal, hogy méltó helyre kerüljön ez az eredetileg körmeneti kereszt, amelyet ugyanebben a funkciójában akarjuk elhelyezni templomunkba. Ezzel olyan vallási szimbólum másolata került Szegedre, amely Szent Gellért (977-1046) korából való.

Az ünnepélyes átadást 2023 május 29-én Pünkösd hétfőn a 16 órai szentmisében tervezzük, amelyben három új akolitust is beöltöztetünk a egyházközség szolgálatára.  Aki eljön templomunkba imádkozni ezen kereszt előtt, nagyjából azzal a megfeszített Krisztus ábrázolással szembesül, mint amihez hasonló előtt imádkozhatott egyházmegyénk alapító szent és vértanú püspöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában