Szegedi hírek

2023.05.25. 16:40

Robotika workshopot rendeztek a Mérnöki Karon

A robotika tudományának aktuális helyzete, innovációi és széleskörű felhasználási lehetőségei kerültek terítékre az SZTE Mérnöki Karán rendezett Robotika workshopon. Téma volt az ember-robot együttműködés, a legkülönbözőbb mobilrobotok és az úgynevezett puha robotok is.

Koós Kata

Az előadásokból kiderült, a robotika az élet minden területén képviselteti már magát az ipartól a mezőgazdaságon át a háztartásokig. Fotó: Gémes Sándor

A robotika nem a jövő, hanem a jelen

 – bizonyították az SZTE Mérnöki Karán (MK) csütörtökön rendezett Robotika workshop előadói. Sárosi József dékánhelyettes, a Mechatronikai és Automatizálási Intézet intézetvezetője lapunknak elmondta, a szegedi mérnöki kar mechatronikai mérnök képzésének már az alapszakán is nagyon komolyan jelen van a robotika, a mesterszakon pedig több ilyen témájú tantárgy is van. Sőt a TTIK  villamosmérnök szakos hallgatói is a Mérnöki Kar Robotika Laboratóriumában tanulják a robotprogramozást. 

Fotó: Gémes Sándor

A házigazda kar munkatársai előadásaikban átfogó képet nyújtottak a robotika területének aktuális helyzetéről, innovációiról és széleskörű felhasználási lehetőségeiről. 

Kóczi Dávid, az SZTE MK tanársegédje az ember-robot együttműködést vette górcső alá prezentációjában, azon belül is a kollaboratív robotok működését és ipari gyártásban betöltött hasznát. Ezek olyan robotok, amelyek együtt képesek dolgozni az emberrel.

Fotó: Gémes Sándor

Tehát fizikailag együtt, egymást kiegészítve végeznek munkafolyamatokat, ezáltal jó minőségű, nagy mennyiségű terméket képesek előállítani

 – magyarázta. Ilyen robotokat használnak manapság az elektronikai gyártás, az autóipar, a gépgyártás és a mezőgazdaság területén is.

Sarcevic Péter főiskolai docens a mobil robotok és multi-robot rendszerek alkalmazási területeit ismertette a workshop résztvevőivel.

Szárazföldi, vízi és légi robotokat alkalmaznak a katonaságnál például a felderítésben, a mezőgazdaságban például permetezésre és az iparban, de a háztartásokban is, hiszen a robotporszívó is idetartozik

 – mondta. Előadásában kitért a humanoid robotikára is, amelyet leginkább az orvostudományban alkalmaznak.

Mészáros Attila tanársegéd pedig a soft-robotika, azaz az úgynevezett puha robotok széleskörű felhasználási lehetőségeit ismertette hallgatóságával.

A puha robotok rugalmas anyagokból épülnek fel, összegyűrhetők, rájuk léphetünk. Például a mezőgazdaságban nagyon hasznosnak bizonyulnak a szüretelő robotok, amelyek olyan szépen és finoman képesek a gyümölcsökre ráfogni, akár az emberi kéz. A mobil robot alkalmazásokban is használják a puha robotikát, például a négylábú és a kukacszerű robotok sokkal könnyebben tudnak terepen mászni. De orvosi beavatkozások során is egy miniatűr puha robotot akár vénába is be tudnak küldeni, és különböző orvosi beavatkozásokat tudnak vele végezni. Továbbá a rehabilitációban is alkalmazzák már a puha robotokat úgynevezett külső csontvázként 

– magyarázta a tanársegéd.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában