Helyi közélet

2023.08.13. 15:51

Potápi Árpád János: megtízszerezte a kormány a nemzetpolitikai támogatások nagyságát

Komoly forrásokat fordít nemzetpolitikai célokra a kormány. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az ópusztaszeri Magyarok Országos Gyűlésén a kormány nemzetpolitikájáról tartott előadásán úgy fogalmazott, a határon túl elért eredmények imponálóak.

Suki Zoltán

Mintegy ötezer szervezet, intézmény kapott támogatást. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szocialisták utolsó teljes évéhez képest a kormány több mint tízszeresére növelte az évente nemzetpolitikai célokra fordított támogatások nagyságát

 – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Ópusztaszeren. Az MTI tudósítása szerint Potápi Árpád János a Magyarok Országos Gyűlésén a kormány nemzetpolitikájáról tartott előadásán úgy fogalmazott, a határon túl elért eredmények imponálóak, szinte nincs a Kárpát-medencének olyan magyarok lakta települése, ahova a kormány támogatásai vagy programjai ne jutottak volna el.

Mintegy ötezer szervezet, intézmény kapott támogatást, és több mint száz nemzeti jelentőségű programot, intézményt tart fent a kormány évről évre. 309 milliárd forintból 5400 beruházás valósult meg az elmúlt 12-13 évben – tudatta a politikus, kiemelve 155 új óvoda építését és 725 meglévő felújítását.

 Hozzátette: a kormány célja, hogy minden magyar, illetve vegyes házasságban született gyermeknek elérhető legyen a magyar óvodai nevelés, hogy azt követően a magyar iskolába iratkozhassanak be.

Fotó: Ujvári Sándor / Forrás:  MTI

Egységes pályázati rendszert vezettek be, éppen most zárják az idei pályázati kört, amelyben kétmilliárd forintnyi támogatás áll a civil és egyházi szervezetek rendelkezésére

 – közölte Potápi Árpád János.

Fotó: Ujvári Sándor / Forrás:  MTI

Az államtitkár elmondta, a Szülőföldön magyarul program keretében a tanévet – a bölcsődétől egészen az egyetemig – befejező magyar diákok családjai által pályázható oktatási, nevelési támogatás összege 22 400 forintról idén ősztől 100 ezer forintra nő. 

Kiemelten fontos, hogy minden magyar gyermek anyanyelvi oktatásban vegyen részt. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, akik nem így tesznek, azok gyermekeinek nagy része elveszti magyar identitását 

– hangsúlyozta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában