Szegedi hírek

2023.09.19. 18:43

GALÉRIA: Immár Janikovszky Éva nevét viseli a Rókus 2-es iskola

Janikovszky Éva nevét vette fel a Rókusvárosi II-es számú Általános Iskola. A kedden tartott névadó ünnepségen részt vett a szegedi írónő fia is, aki úgy fogalmazott, végre befogadta a város az édesanyját.

Timár Kriszta

Janikovszky Éva nevét vette fel a 40 éves Rókusvárosi II-es Számú Általános Iskola. Fotó: Gémes Sándor

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte az elmúlt tanévben a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI. Az évforduló megkoronázásaként szeptember elsejétől új nevet vett fel az intézmény: immár Szegedi Janikovszky Éva Általános Iskola és AMI-nak hívják. Kedden tartották meg a névadó ünnepséget, melyen az intézmény egykori és jelenlegi igazgatóin, tanárain és diákjain kívül jelen volt az írónő fia, Janikovszky János is.

Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas költő, aki Szegeden született és itt járta ki iskoláit, illetve az egyetemet is. Íróként több mint 30 kötetet jegyez, melyeket 5 nyelvre fordítottak le. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit szegedi tankerületi igazgató úgy fogalmazott, örült, hogy ezt a nevet választotta az iskola, hiszen egy sportos, művészetekben is élenjáró oktatási intézmény számára ez nagyon találó. 

Kívánom, hogy Janikovszky Éva szellemisége ragyogjon rátok és olvassátok a műveit 

– mondta a diákoknak, és reményét fejezte ki, hogy az új névhez új sikerek és tanulmányi eredmények is társulnak majd.

Kiss László intézményvezető úgy fogalmazott, furcsa kimondani az iskola új nevét, hiszen 40 évig mást szoktak meg. 

Iskolánknak van múltja, jelene és jövője, a pedagógiai tartalom pedig nem változott. Továbbra is gyermekközpontú oktatási intézményként működünk tovább

 – hangsúlyozta.

Az iskola dráma tagozatos diákjai az ünnepségen előadták az írónő egyik legismertebb művét, a Kire ütött ez a gyereket. Ezt követően mondott beszédet Janikovszky János, aki elismerte: kissé kapar a torka a meghatottságtól. – Örömöm végtelen és óriási köszönettel tartozok azoknak, akik kitalálták és akik megvalósították, hogy az iskola felvegye édesanyám nevét, melyet minden érintett szervezet száz százalékos arányban megszavazott. Húsz évvel a halála után azt mondom: végre. Itt volt az ideje, hogy történjen valami Szegeden, amivel anyámra emlékeznek. A városban, ami számára az első szerelmet, a háború megpróbáltatásait és a nagyszülők deportálását is elhozta – fogalmazott a Móra Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint ezzel a gesztussal végre befogadta a város Janikovszky Évát, az egyik legtöbbet olvasott szegedi írót. 

Megérdemelte, hogy egy önkormányzati intézmény viselje a nevét

 – tette hozzá. Beszédét pedig azzal zárta, hogy Szegeden ez az iskola lesz a legjobb barátja.

Az ünnepség végén a névadó fia, a tankerületi központ igazgatója, az intézményvezető és a diáktanács elnöke közösen leplezték le az iskola bejáratánál Janikovszky Éva névtábláját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában