Szegedi hírek

2023.09.08. 20:37

Shane Tusup Szegeden kóstoltatta díjnyertes italát – Galéria

Exkluzív fesztiválnak biztosít helyszínt két napon keresztül a Móra park. Gin & Rum Fesztivált tartanak szakmai előadókkal, zenei fellépőkkel és fényfestéssel. Pénteken az amerikai sikeredző, Shane Tusup is Szegedre jött, saját italát népszerűsítette.

Timár Kriszta

Shane Tusup személyesen népszerűsítette az általa megálmodott gint Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

A hétvégén először debütál rendezvényhelyszínként a Móra park: itt rendezik meg a kétnapos Szegedi Gin & Rum Fesztivált. Már megjelenésében is látszik, hogy exkluzív rendezvényről van szó, a szervezőknek ez is volt a céljuk.

Igyekeztünk minden standot szép installációkkal kialakítani. Italt csak üvegpohárban szolgálunk ki, illatosított konténervécéket hoztunk és nem zsúfoltuk tele sörpadokkal a területet

 – beszélt a koncepcióról Bodó Attila főszervező. Szakmailag is magas szintet képviselnek: minőségi zenéket játszanak a fellépők, a főszereplő italok esetében minden cég márkanagykövettel képviselteti magát és a Magyar Bártender Szövetség elnöke és alelnöke is eljött, sőt pénteken előadást is tartottak.

A nagyközönség számára azonban nem ők, hanem az amerikai úszó és edző, Shane Tusup lehetett a legérdekesebb vendég, aki cégtulajdonosként a gingyártásban is érdekelt. Egyik italuk, melynek termékfejlesztésében ő maga is részt vett, a legnevesebb gin versenyen egy arany és egy ezüstérmet is nyert.

Ahogy egy jó magyar pálinka, ez is tudással és kemény munkával készült 

– beszélt az italról, melyet meg is kóstoltatott a rendezvény résztvevőivel. Hozzátette: ő alapvetően egy „whiskey-s" pasi.

Annak mélyebb karaktere van. Éppen ezért a mi gin-ünket is mélyebb profilúra készítettük, hogy ne csak egy újabb, a többihez hasonló ital legyen a polcokon

 – magyarázta.

Általánosságban a ginről egyébként a szakemberek egybehangzóan azt mondják, a nagyközönség sajnos még mindig csak a tonikos koktélból ismeri.

Tisztán nagyon kevesen isszák, pedig vannak fajták, amik kifejezetten ezt kívánják 

– mondta Gózon Péter, a Bombay márkanagykövete. Ugyanakkor ezt még így is jobban szeretik a magyarok, mint a rumot.

A gin most az 1800-as évek után másodvirágzását éli, sok márka jött ki új ízekkel. A nők például kifejezetten kedvelik a citrusos, gyümölcsös és édes ízeket. A rumról már jóval kevesebbet tudnak a hazai átlagfogyasztók, és persze európai környezetben ez távolabb is áll tőlünk, viszonylag kevés cukornádültetvényünk miatt

 – mosolygott Mihalik Sebestyén, a Tanqueruy márkanagykövete.

A fesztivál egyébként az általunk megkérdezett szakemberek szerint pont arra jó, hogy új ízeket mutasson meg az érdeklődőknek, illetve megismerhessék a legújabb termékeket azok is, akik csak bevásárlóközpontokban vesznek ilyen italokat. Ezekből 4 cent tisztán 900 és 3000 forint közötti áron kapható, a koktélok 1800-4000 forintba kerülnek. Mindemellé a poharat is meg kell venni, melyből három fajta is van 1100 és 4990 forint közötti összegekért.

A rendezvény szombat éjszakáig tart. Sötétedés után a múzeum fényfestést kap, ezen a két napon pedig a szökőkút is üzemel egészen a program zárásáig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában