Jegyzet

2023.09.04. 12:40

Talált tárgyak

Majzik Attila

Vannak bizonyos állandósult szókapcsolatok, eposzi jelzők, amelyek örökre megragadnak bennem: így tudom, hogy Odüsszeusz tutira leleményes, Richárd fixen oroszlánszívű, Iván egészen biztosan rettegett, Mátyás ellenben igazságos, a flótás mindig szerencsétlen, a megtaláló pedig becsületes. Legalábbis azt hittem eddig. Történt ugyanis, hogy legnagyobb csemeténk tovább bővítette az általa elhagyott dolgok listáját. A kesztyűknek, sapkáknak éppen nincs szezonja, ezért most a rollerét sikerült úgy letennie, hogy aztán elfelejtette felvenni.

Az eset a szentesi Kurca-parton esett meg, így a roller további sorsáról helybeli horgászoktól tudtunk érdeklődni, miután felfedeztük, hogy a csemete ugyan gurulva távozott, de sétálva tért haza. A jó pecások elmeséléséből kiderült, hogy egy idősebb pár találta meg és vitte magával szeretett rollerünket. Ezen felbuzdulva rögtön megcéloztam a helyi szivesség-közösséget az interneten, hogy ha esetleg valaki ismeri a párt, akkor hozzanak össze velük, a becsületes megtalálókkal.

Időközben azonban kiderült, hogy rettenetesen naiv voltam, és bár Akhilleusz biztosan gyors lábú, a hajnal csakis rózsás ujjú, Richárd mindig oroszlánszívű, Mátyás meg igazságos, a megtaláló egyáltalán nem minden esetben becsületes. Rollerünk újdonsült gazdáinak ugyanis eszük ágában sem volt vissza adni a járgányt.

A további tippek alapján a rendőrséget is bevontuk a roller-felkutató hadműveletbe, akik rögtön tudták, melyik háznál üzemel „önkéntes talált tárgyak osztálya”. A legkevésbé sem becsületes megtalálók ugyan pár óra alatt túladtak a kétkerekűn, de az egyébként végig segítőkész és korrekt rendőrök segítségével pár órán belül mégis sikerült visszaszerezni a rollert.

Így a történetünk óriási happy end-el ért véget. Mindössze én lettem szegényebb egy állandósult szókapcsolattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában