Szegedi hírek

2023.10.12. 13:30

Kiállítással, koszorúzással ünnepelt a Somogyi-könyvtár – Galéria

1883 októberében Ferenc József a városba látogatott, hogy Szegedet és annak új középületeit felavassa. A királylátogatás harmadik napján, 1883. október 16-án 13 órakor kezdődött a Somogyi-könyvtár megnyitó ünnepsége. A 140. évfordulóra emlékezve ünnepélyes felolvasóülést tartottak csütörtökön.

Arany T. János

1883. október 16-án 13 órakor kezdődött a Somogyi-könyvtár megnyitó ünnepsége. A 140. évfordulóra kiállítással, koszorúzással és ünnepi felolvasóüléssel emlékeztek csütörtökön. Fotó: Török János

A 140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában című kiállítás bemutatásával és megtekintésével kezdődött csütörtökön a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár megnyitásának 140. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi felolvasóülés. A tárlatot Csizmadia Edit és Kukkonka Judit állították össze. A kiállítás megtekintése után Somogyi Károlynak az épület előtt található mellszobrát koszorúzták meg. Tóth Károly önkormányzati képviselő, a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány elnöke beszédében a könyvek, a könyvtár barátait köszöntötte. Úgy fogalmazott, joggal nevezzük Somogyi Károlyt Szeged legnagyobb jótevőjének, aki Szeged kulturális életének újjászületésében jelentős szerepet játszott.  

Tisztelettel, az örök hála jelül helyezzük el a megemlékezés koszorúját 

– mondta. 

A koszorúzás után kezdődött az ünnepélyes felolvasó ülés, amelyen Botka László polgármester könyvet fogadott örökbe a könyvtár értékes kötetei közül. Botka a Szeged hálája című, 1883-ban megjelent dokumentumot fogadta örökbe.

A meghívott, szintén ünneplő intézmények vezetőinek egy-egy emléklapot adtak át, egy egyedi összeállítású és kivitelezésű ünnepi lapszámot, amely 35 oldalban mutatja be az 1883-as, októberi eseményeket.

Bemutatták A király nyomában Szegeden elnevezésű mobilapplikációt is, amelyet a könyvtár munkatársai fejlesztettek. A virtuális várostörténeti sétán a király nyomába eredhet a felhasználó: felkeresheti az általa meglátogatott épületeket, megismerteti a 140 évvel ezelőtti eseményeket korabeli fényképek, grafikák felhasználásával.

140 éve szolgál

1883. október 16-án, délután 13 órakor nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárat. Az ünnepélyes eseményen Reizner János köszöntötte az uralkodót. A könyvtár azóta folyamatosan szolgálja Szeged olvasóközönségét. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában