Szegedi hírek

2023.12.07. 20:00

Sikeres partnerségi együttműködés zárult – Galéria

Szegedi erdészetis diákok utaztak Finnországba, majd finn diákok látogattak Szegedre az Erasmus+ oktatástámogató európai uniós program részeként. A két iskola közös pályázatának záróeseményén az elmúlt egy év tapasztalatait és eredményeit mutatták be.

Arany T. János

A Kisléptékű Partnerségi Program a Szakképzés Területén - Nemzetközi Erdészeti Együttműködés című pályázat záró disszeminációs előadására várták az érdeklődőket csütörtökön a szegedi erdészeti iskolába. Fotó: Gémes Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, a finn Winnova és a szegedi Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum közös, Erasmus+ együttműködési pályázatának köszönhetően öt tanuló és szakmai oktatójuk utazhatott Finnországba. Csütörtökön ennek a sikeres együttműködésnek a hátteréről és tapasztalatairól tartott előadást Martincsek Zoltán, az iskola pedagógusa.

Az iskola célja az volt, hogy az intézményt és a tanulókat bekapcsolják a nemzetközi partnerségi kapcsolatokba, bővítsék kapcsolati hálójukat, megismertessék a diákjaikat más országok kultúrájával, oktatási rendszerével, nyelvével; gyakorlatot szerezhessenek más erdészeti képzéssel foglalkozó iskolákban külföldön, gyakorolják az idegen nyelvet és elfogadóbbak, nyitottabbak legyenek az európai értékek felé.

 Régi iskolai törekvésünk volt, hogy külföldi kapcsolatot alakítsunk ki. Harminc évvel ezelőtt is voltak svéd, francia, német kapcsolatok, a közelmúltban jártak a diákjaink Strasbourgban és Brüsszelben, majd most az Erasmus+-nak köszönhetően 30 ezer eurós költségvetésből és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum támogatásával ez a program is megvalósult 

– mondta Máhig József, az iskola igazgatója.

Az első online megbeszélést 2021 végén tartották, ezt követte egy személyes találkozó Szegeden a finn iskola képviselőivel, majd a sikeres pályázat után következhetett a projekt megvalósítása. Az iskolából öt diák és egy szakmai kísérőtanár utazott Finnországba, hogy az ottani erdészeti oktatás mindennapjainak legyen része egy hétig. Majd hat finn diák és három oktató látogatott Magyarországra, hogy az itt fellelhető különböző erdőtársulásokat – alföldi, ártéri és hegyvidéki – ismerjék meg jobban. A finn iskola gyakorlatközpontú oktatási modellje lehetőséget adott a magyar diákoknak részt venni éles helyzetekben, míg a finn diákok a változatos erdőtársulásokkal és azok szakmai problémáival ismerkedhettek meg jobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában