Helyi közélet

2024.01.31. 18:10

Néhány jelből hamar felismerhető a stroke

A Dél-Alföldön világszínvonalú a stroke betegút-szervezés, a stroke centrumban pedig a legmagasabb szintű ellátást kapják az érintett betegek. Nem mindegy azonban, hogy a hozzátartozók milyen gyorsan kérnek segítséget, egyáltalán felismerik-e, hogy baj van. Ez ugyanis sokszor életet menthet.

Timár Kriszta

A stroke esetében nagyon fontos, hogy a tüneteket idejében felismerjék. Képünk illusztráció.

Forrás: DM

Az elmúlt időszakban az átlagosnál több szív-érrendszeri panasz jelentkezett, illetve számos stroke-os beteghez is riasztották a mentőket vármegyénkben. Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, időjárási frontok idején ez gyakori, mivel azonban ezek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban, sőt egész Európában, az év minden időszakában találkoznak ilyen problémákkal.

A stroke az agy vérellátásának zavarát jelöli, éppen ezért általában neurológiai eltéréssel jelentkezik. 

Egy infarktussal összehasonlítva jelentős különbség, hogy ez nem okoz fájdalmat. Ez probléma lehet, hiszen sokan azt gondolják, hogy ha kipihenik magukat, jobban lesznek, sokszor nem is gondolnak arra, hogy komolyabb probléma lehet a háttérben. Furcsa módon ezért éppen akkor nagyon jók az esélyek, ha súlyos tünetekkel, például féloldali bénulással jár a stroke, mert akkor időben segítséget kérnek. Ennél a problémánál ugyanis az időfaktornak rendkívül nagy szerepe van. Van olyan stroke, amely 12 óra után is jól kezelhető, de olyan is, ahol mindössze 3 óra áll rendelkezésre arra, hogy megkezdjék a szakszerű ellátást ahhoz, hogy a beteg maradványtünetek nélkül felépülhessen

 – figyelmeztetett Hangai József. 

Hozzátette: mi itt a Dél-Alföldön szerencsések vagyunk, hiszen díjakkal is elismerték az itteni, világszínvonalú betegútszervezést, ráadásul Szegeden stroke-centrum is működik.

De mi alapján döntheti el egy laikus, hogy kell-e stroke-ra gyanakodnia, például ha egy családtagja furcsa tüneteket produkál? Hangai József erre is mondott pár példát. 

Ha ránézünk a betegre és azt látjuk, hogy a szájzug az egyik oldalon lebiggyen, az intő jel lehet. Különösen, ha megkérjük, hogy vicsorítson és nem tudja vízszintesre húzni a száját, az átlósan áll. De megkérhetjük arra is, hogy tartsa a két kezét a levegőben: ha az egyiket látványosan süllyeszti vagy fel sem tudja emelni, az megint tünet lehet. Vizsgálhatjuk a lábakat is hasonló módon a fekvő betegnél, illetve a beszédet. Ha egyáltalán nem tud beszélni, összefüggéstelen szavakat használ, keresi a szavakat vagy galuskás a beszéde, mindenképpen segítséget kell kérni

 – mondta. 

A stroke megelőzése kapcsán a fő hangsúly elsősorban a rendszeres vizsgálatokon van, elsősorban a vérnyomáskezelés és a vérzsír szinten tartása tud segíteni. És van sok rizikófaktor is, melyek kiküszöbölésével csökkenthető a betegség előfordulása: ilyen a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában