Ma már csak kevesen vágnak otthon disznót, ezért is népszerű a közösségi tor

2024.02.17. 21:00

Tizenegy csapat gyúrta a kolbászhúst Nagymágocson – Galéria

Farsangi disznótoros délutánt rendeztek szombaton Nagymágocson. Kolbászt töltöttek, versenyeztek, a kicsik Bodrogközi Ritával, a felnőttek Kaczor Ferivel mulattak. Pertu party is volt.

Kovács Erika

Jó hangulatban telt a nagymágocsi disznótor. Fotó: Kovács Erika

Régen Nagymágocson szinte nem volt olyan ház, ahol telente legalább egy disznót ne vágtak volna le. Ma már alig akad disznóvágás, ha mégis, az a legtöbb helyen már nem olyan nagyszabású kaláka-munka, ami a kóstolók széthordásával végződött, hanem „hasznosba” megy. Ezért is van nagy jelentősége a falusi disznótoros napnak, ami lassan már 10 éves múltra tekint vissza.

A szombati farsangi disznótorost a művelődési ház munkatársai, Dobóczki Józsefné és Nagy Gergő szervezték.

 Ha jól számolom, ez már a nyolcadik disznótorunk. Egy évet kihagytunk a covid miatt, most pedig elhagytuk a sorszámozást, mert újragondoltuk a programot. Idén farsangi disznótort szerveztünk 

– mondta Dobóczki Józsefné, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Tizenegy felnőtt csapat készített kolbászt, kettő a dunántúli testvértelepülésünkről, Mágocsról érkezett, egy Szentesről, a többiek pedig helyiek. Minden csapat 5 kilogramm húst kapott, azonos arányban, 75 százalék színhús és 25 százalék zsiradék. A fűszereket maguk hozták. A kolbászt meg is sütötték és szépen tálalták. A küllemet a zsűri ugyancsak figyelembe vette

 – tudtuk meg a főszervezők egyikétől.

Farsangi versengést is szerveztek, ahol a 6-14 éves korú, maximum 6 fős csapatok vetélkedtek. Többek között krumplit kellett cipelniük úgy, hogy a kezüket nem használhatták. WC-papírt is téptek, papírmalacot etettek galacsinokkal.

Sütemény-szépségversenyre is várták a nevezéseket, aminek a bevételét a Hunyadi János Általános Iskolának ajánlották fel. Délután Bodrogközi Rita gyermekműsorát láthatta a közönség, kora este pedig Kaczor Feri nótáira mulatott a közönség. Előtte pertu party alapozta meg a hangulatot.

Gajda Istvánné a Szépkorúak csapatában gyúrt kolbászt. Ez már a második disznótor, ahol a társaival együtt versenyez. Nekünk elárulta a kolbászuk receptét, mi azonban nem adjuk tovább, nem rontjuk az esélyeiket a jövő évi versenyen.

Tízgyermekes családból származom. Annak idején volt, hogy négy 220 kilós disznót is levágtunk. Ma már nincs a családban disznóvágás, úgyhogy jó egy kicsit nosztalgiázni a falusi disznótoron! 

– mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában