delmagyar.hu podcast

2024.04.23. 16:30

Délmagyar podcast: Használt konyharuhával is lehet vérzést csillapítani, ha ezzel életet mentünk

Miért ne fogjunk le egy görcsrohamtól szenvedő beteget és miért ne tegyünk a szájába semmit? És baj-e, ha egy súlyos vérzést egy használt konyharuhával próbálunk csillapítani? Ilyen kérdésekre kerestük a választ Hangai József mentőtiszt segítségével.

Timár Kriszta

Fotó: Timár Kriszta

Elkezdtünk egy sorozatot, amelyben abban segítjük olvasóinkat, hogy miként tudják megkezdeni egy sérült ellátását a mentő kiérkezéséig, ezzel segítve a szakemberek munkáját. Ezt folytatjuk most is: ezúttal a vérzéscsillapításról beszélgettünk Hangai Józseffel, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával.

A vérzéscsillapítás megkezdése azért fontos, mert a nagy mennyiségű vérvesztés súlyos állapotot okozhat.

Ilyen jelentős vérveszteséget okozhat az artériás vérzés, amelyet az artériás nyomáspontokon lehet csillapítani. Ezek olyan pontok, amelyeknél az artériát csontokhoz lehet hozzászorítani. Nem biztos azonban, hogy ezt mindenki egyből hatékonyan meg tudja oldani, ezért inkább azt javasoljuk, hogy fogjunk egy tiszta konyharuhát, törölközőt és azt direkt nyomással szorítsuk a sebre. A sérültet fektessük le, emeljük meg az adott végtagot és tartjuk nyomás alatt a sebet egészen a mentők kiérkezéséig

 – javasolta Hangai József. 

Filmekben látható, hogy elszorítják a seb felett a végtagot, ezt azonban a szakember nem javasolja, hacsak nincs otthon erre való speciális eszköz. A nem megfelelő elszorításnál ugyanis körkörös szövetelhalás is bekövetkezhet, amivel többet ártunk, mint használunk. Arra a kérdésre, baj-e, ha nem steril anyagot használunk a vérzés csillapításánál, Hangai József azt mondta, ez esetben kerülhetnek baktériumok a véráramba, azt azonban gyógyszerekkel lehet kezelni. Ha azonban elvérzik, biztosan meghal, így az sokkal kevésbé fontos, hogy steril környezetet biztosítsunk az ellátáshoz.

A görcstevékenység kapcsán Hangai József azt emelte ki, hogy a roham alatt a beteg fejét kell védeni, hogy azt ne verje be.

A végtagokat nem szabad lefogni, hiszen az izületi vagy csontsérülést okozhat, és a szájába sem szabad semmit tenni, mert attól pedig megfulladhat. Utóbbival egyébként csak a nyelvelharapást előzhetnénk meg, az azonban a legjobban regenerálódó szervünk

 – oszlatott el egy újabb tévhitet Hangai József. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában