Jegyzet

2024.04.04. 10:18

Hordozható biztonság

Koós Kata

Több mint 600 ezren regisztráltak már a kormány által kezdeményezett, ingyenes gondosóra szolgáltatásra. Erről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó számolt be nemrég. Azt is elmondta, hogy a diszpécserek eddig több mint tízezer életet mentettek meg, és több mint 200 ezer hétköznapi ügyben tudtak segítséget nyújtani. A program Európában egyedülálló, minden 65 év feletti magyar igényelheti a csuklóra csatolható vagy nyakba akasztható, könnyen kezelhető szerkezetet.

Ma már felettébb ritka az olyan otthon, ahol több generáció él egy fedél alatt, sok szépkorú él egyedül. Nekik, úgy vélem, komoly biztonságérzetet, szerető hozzátartozóiknak pedig nyugalmat adhat a tudat, hogy, ha ne adja Isten, de baj történik, a nap 24 órájában valóban csupán egy gombnyomásra érkezhet a segítség.

Kollégám azt a tájékoztatást kapta, hogy vármegyénkben több mint 21 ezren igényeltek már gondosórát. Köztük több rokonom, például egy tanyán élő házaspár. Gyerekük, unokáik más-más településeken élnek, odaköti őket munkájuk. Őket felettébb megnyugtatja a program nyújtotta biztonság. A feleség mesélte, hogy nemrég véletlenül leejtette a szobában a szőnyegre az órát. Néhány másodperc múlva már jelentkezett is a diszpécser, érdeklődött, hogy jól van-e, mert a szerkezet elesést érzékelt. Rokonom elmondása alapján kedves volt, segítőkész és felettébb udvarias. Noha ebben az esetben nem volt szükség segítségnyújtásra, rokonom korántsem bosszankodott a kapcsolatfelvétel miatt, sokkal inkább megerősítette biztonságérzetét.

Persze ebben az ügyben is beindult már a baloldali, rosszindulatú hangulatkeltés. Úgy gondolom azonban, hogy ezen a kákán igen nehéz lenne csomót találniuk. És mivel idős szeretteink biztonsága a tét, talán már önmagában a csomókeresési kísérlet sem túl elegáns.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában