Szegedi hírek

2024.04.13. 18:45

Öt köbméter szeméttől szabadították meg a Boszorkányszigetet – Galéria, Videó

Egy öt köbméteres konténer megtelt azzal a hulladékkal, amelyet önkéntesek szombaton néhány óra alatt szedtek össze a Boszorkányszigeten. Kenuból és szárazföldről is gyűjtötték a szemetet, a területnek azonban csak a felével végeztek egyelőre, sokkal több a szemét, mint gondolták.

Timár Kriszta

Főleg PET palackokat szedtek össze a Tisza árteréből az önkéntesek. Fotó: Karnok Csaba

A Boszorkánysziget hulladékmentesítése volt a célja annak az akciónak, amelyet a Dél-alföldi Folyómentő csoport hirdetett meg szombat délelőttre. Herczeg Richárd szervezésében a PET-kupa csapatának egy része és ismerőseik döntöttek úgy, hogy a hétvége első felében környezetükért tesznek és a Tisza árterében felgyülemlett hordalékszemetet összeszedik. Szárazföldön és vízen egyaránt dolgoztak – utóbbihoz a Foka Ökokikötő támogatásával kenukat is kaptak. 

Az volt a terv, hogy a Sóderbányától az Árvízi emlékműig a teljes partszakaszt megtisztítjuk, de sokkal több a szemét, mint amire számítottunk

 – monda nagyjából félidőben a szervező, amikor meglátogattuk a csapatot. Jó mélyen be kellett sétálnunk az erdőbe, hogy megtaláljuk őket, és láthatóan nekik sem volt a terepen könnyű dolguk, hiszen a meredek partszakaszt sok esetben annyira benőtte a növényzet, hogy csak kisebb bozótharcok árán sikerült megközelíteni a szeméthalmokat, amelyeket a Tisza lerakott. A parton tízen, kenukban hatan dolgoztak, a szárazföldi és vízi egységek igyekeztek nagyjából együtt haladni. Amit az egyik nem tudott megközelíteni, azt összeszedte a másik, a kenusok időnként a nyílt vízen úszó palackokat is begyűjtötték. Folyamatosan dolgoztak, de mint mondták, kellenek még önkéntesek, aktív civilek, mert ez a csapat kicsinek bizonyult.

Arra a kérdésre, miért ezt a városszéli, kevesek által látogatott ártéri sétányt takarítják, Herczeg Richárd azt mondta, a szakasz eleje meglehetősen szem előtt van, de a többi rész is fontos, hogy hulladékmentes legyen. – Attól még szennyezi a környezetet a sok szemét, hogy nincs szem előtt – érvelt.

Elfáradtunk, de jó érzés ránézni egy-egy kitakarított partszakaszra. Mert borzalmas így látni a vizet – mutatott egy kupac szemetet ringató vízfelületre Kovács Etelka. Vele szedte a szemetet Héthy Katalin is, aki először vett részt ilyen akcióban. – Főzni kellene ilyenkor otthon, de azt nem szeretek, így inkább takarítom a természetet

 – viccelődött.

Az önkéntesek négy óra alatt végül a szakasz felét tudták kitakarítani. Így is összegyűjtöttek azonban 41 zsáknyi szemetet, amely meg is töltött egy 5 köbméteres konténert. Főleg PET-palackokat és üvegeket gyűjtöttek be, de összeszedtek rengeteg papucsot is – mindegyiket pár nélkül. Találtak egy palackpostát is. A román nyelven, kézzel írt üzenet nem túl szép kézírással készült, de első ránézésre egy szerelmi vallomásnak tűnik, amit egy Alexia nevű hölgy szignált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában