Dugonics Andrásra emlékeztek

2020.10.19. 16:53

280 évvel ezelőtt született az első magyar regény írója

Dugonics András születésének 280. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Dugonics Társaság hétfőn. Az alelnök ünnepi beszédében Dugonics munkásságának öt mozzanatán keresztül állította példaképként hallgatósága elé a sokoldalú, szegedi születésű szerzetest, tanárt és írót.

delmagyar.hu

A Dugonics András Piarista Gimnázium népzenei kamaraműhelyének tagjai népdalcsokrokkal emelték az ünnep fényét. fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Dugonics András 1740. október 18-án látta meg a napvilágot a Dugonics és az Osztrovszky utca sarkán álló házban. Régi hagyományukhoz híven születésének évfordulóját ez alkalommal is szobrának megkoszorúzásával ünnepelték a Dugonics Társaság tagjai. Az ünnepségen részt vettek a Dugonics András Piarista Gimnázium képviselői is, az iskola népzenei kamaraműhelyének tagjai népdalcsokrokkal emelték az ünnep fényét.

Tanár és nyelvújító

Megemlékező beszédében a Dugonics Társaság alelnöke, Németh T. Enikő tevékenységének öt mozzanatán keresztül igyekezett bemutatni Dugonics András sokoldalúságát és munkásságának jelentőségét. Tanárként, majd nyelvújítóként méltatta.

– 45 éven keresztül állt a katedrán. Bár szíve vágya az volt, hogy a magyar nyelvi tanszéken oktathasson, mennyiségtant, számtant, mértant, építészettant, Szegeden pedig elsőként filozófiát tanított. Olyan tanár volt, akit már saját korában elismert Szeged városa, és büszke volt rá – fejtette ki, majd hozzátette: Dugonics a latin, majd a német szaknyelv egyeduralma idején a magyart a tudomány nyelvévé emelte.

Író és gyűjtő

Kortársai többségének megbotránkozása ellenére az elsők között foglalt állást a finnugor nyelvrokonság tézise mellett. Etelka című művével megalkotta az első magyar regényt, de foglalkozott eposz átdolgozásokkal, drámákat és színműveket írt, továbbá latin nyelvű költőként és íróként ismert volt Európa-szerte. Mindemellett negyven éven keresztül gyűjtötte a szólásokat, közmondásokat, és halála után két évvel ki is adták a tízezer szólást és közmondást tartalmazó munkáját.

Példakép

Mit tanulhatunk ma Dugonics Andrástól? – tette fel a kérdést beszéde végén a társaság alelnöke.

– Először is, hogy tanári munkánkban legyünk sokoldalúak, az életünkben nyitott gondolkodásúak. Másodszor, hogy támaszkodjunk a tudományos evidenciákra, és ha szükséges, álljunk bele az áltudományok elleni vitákba. Harmadszor, hogy a tudományt művelve próbáljuk meg a saját szaknyelvünket magyarosítani. Végül pedig, hogy legyünk érzékenyek a körülöttünk lévő világ megjelenésére az irodalomban és a művészetekben – fogalmazott Németh T. Enikő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában