megkezdődött a zsidó közösségekben a Sávuot

2021.05.17. 18:15

A Tóra-adás ünnepét ülik keddig

Tegnap este kezdődött a zsidó közösségekben a sávuot, azaz a Tóra-adás ünnepe. Az egyiptomi fogságból való szabadulás után ötven nappal adta a Teremtő Mózesnek a tízparancsolatot. Az ünnep első estéjét hagyományosan virrasztással töltik, a zsinagóga virágba borul, és tejes ételeket fogyasztanak.

Koós Kata

Az ünnep első napján felolvassák a tízparancsolatot, a második napon pedig mázkirt tartanak. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Tóra-adás ünnepét ülik keddig a zsidó közösségek szerte a világban. A sávuot egy vándorünnep, amely pészah után ötven nappal kezdődik.

– Ekkor történt meg a kinyilatkoztatás, tehát ekkor kapta meg Mózes a Teremtőtől a tízparancsolatot a Színáj hegyén. Ez a pészah, azaz az Egyiptomból való kivonulás lezárása, csúcspontja, amikor a fizikai szabadulást követi a szellemi és lelki szabadulás – magyarázta Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője.

Az ünnep első napján felolvassák a tízparancsolatot, a második napon pedig mázkirt tartanak.
Fotó: Kuklis István

Minden léleknek

– Az angyalok tulajdonsága, hogy mindig egy adott dolgot hajtanak végre, amelyet az Örökkévaló megparancsol nekik. Amikor a zsidó népnek Mózes bemutatta a Tórát, úgy kiáltottak fel: megtartjuk és meghallgatjuk. Tehát már anélkül vállalták a parancsok betartását, hogy hallották volna őket. Így kicsit olyanná váltak, mint az angyalok – fejtette ki a vallási vezető.

Hozzátette, a Tóra-adás nem csupán az Egyiptomból kivonuló hatszázezer ősüknek, hanem minden korban minden zsidó léleknek szólt.

Azt is elmondta, a köztudattal ellentétben a zsidók korántsem csupán tíz parancsolatot kaptak a Teremtőtől, összesen 613 parancsolatot jegyeznek, amelyek zöme azonban a lerombolt jeruzsálemi szentéllyel kapcsolatos.

Így összesen mintegy 150-200 parancsolat betartható számukra.

– A parancsolatok lényege, hogy az ember ne ösztönlényként működjön, hiszen természetünk kettős: félig isteni, félig állati – közölte.

Virrasztanak

Sávuot a vasárnap estével kezdődött, amely a hagyomány szerint a tanulásról szólt.

– Őseink elaludtak a Tó­ra-adáskor. Emiatt műveljük mi az úgynevezett tikkunt, amely tulajdonképpen őseink hibájának helyrehozása. Virrasztunk és tanulunk egész éjjel. A járványhelyzet miatt persze ez most rövidebb ideig tart – mondta el Kendrusz Attila.

Az ünnep ideje alatt munkavégzési tilalom van érvényben.

Nem dolgoznak, nem vezetnek autót, nem írnak, nem kapcsolják be, illetve ki az elektromos berendezéseiket. Az ünnep első napján felolvassák a tízparancsolatot, a második napon pedig mázkirt tartanak, azaz megemlékeznek halottaikról.

Fotó: Kuklis István

Virágok és tejes ételek

Az ünnep idejére a zsinagóga belsejét virágokkal díszítették fel.

– Azt írja a Tóra, hogy amikor Mózes megkapta a tízparancsolatot, a sivatag közepén álló, kopár Színáj hegy virágba borult. A természet is felkészült a Tóra fogadására – magyarázta. További fontos szokás, hogy sávuot estéjén tejes ételeket fogyasztanak a zsidók.

– Mivel a Tórát szombaton adta át Isten, nem volt lehetőség levágni egy állatot, és az edényeket, evőeszközöket sem lehetett kikóserolni, úgyhogy azon a napon őseink tejeset ettek. Egy másik magyarázat, hogy a Tóra a zsidóság számára olyan édes és alapvető szükséglet, akár az anyatej a csecsemő számára – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában