Szegedi hírek

2022.11.04. 08:40

Kiváló táncosai vannak megyénknek

Harmadjára is kiérdemelte a Kiválóan Minősült Együttes címet a Martin György Néptáncszövetség által rendezett fesztiválon a Tiszavirág Néptáncegyesület. A tiszavirágosok Furik Rita művét vitték színpadra Budapesten.

Kiss Anna

Furik Rita alkotásával léptek pódiumra a Tiszavirág Néptáncegyesület tagjai. Fotók: Majnik Zsolt

Bocsáss meg gyönge Viola, nem vétettem Neked soha – ezt a címet viselte az az előadás, amellyel harmadjára is kiérdemelte a Kiválóan Minősült Együttes címet a deszki, szegedi és röszkei csoportokkal rendelkező Tiszavirág Néptáncegyesület. Furik Rita alkotásával léptek pódiumra a Hagyományok Házában a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, ahol a Juhász Zenekar húzta a talpalávalót. 

Fotós: Majnik Zsolt

A Tiszavirág Néptáncegyesület vezetői, Goda Katalin és Tóth Gábor  a megmérettetés kapcsán lapunknak elmondták, egy-egy ilyen előadás óriási kihívás, ugyanis nemcsak a koreográfiák egymásutániságáról szól, hanem jellem- és személyiségfejlődésre is késztet. Olyan előadás, amelynek illeszkednie kell a táncosok belső lelkivilágához.

Fotós: Majnik Zsolt

Mindez sikerült a tiszavirágosoknak, akik az évek során egy több száz fős családdá kovácsolódtak össze. A vezetők úgy vélik, a cím elnyeréséhez szükség volt azokra a „családtagokra” is, akik például szendvicskészítéssel, vasalással segítettek. Így Arany Lászlónéra, a viseletekért és kellékekért felelős Kati mamára, Bene Ildikóra és Kolonics Erikára, az egyesület tagjaira, Király Lászlóra, Deszk polgármesterére és Kothencz Jánosra, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójára is szükség volt.

Fotós: Majnik Zsolt

Megjegyezték, a koreográfiákat Farkas Tamás, Kovács-Gál Nóra, Juhász Zsolt, Németh Antal, Tóth-Mihó Erika, Tóth Zoltán, Nagypál Anett és Kádár Ignác állította össze. Lapunknak elárulták, a szülők és a deszkiek közül is igen sokan jelezték, hogy szívesen megtekintenék a minősítő fesztiválon előadott műsort, éppen ezért azt tervezik, hogy még az ünnepek előtt, novemberben színpadra viszik Deszken is Furik Rita művét.

Az egyesület több táncosa szombaton az Erkel Színházban az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület 32 éves lettem én címet viselő jubileumi gálaműsorán képviseli régiónkat a Dél-Alföldi Darudübögők csapatának tagjaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában