Szegedi hírek

2023.03.12. 19:13

Szívből táncolnak a deszkiek - Fotóriport

„Úgy kell táncolnod, mintha senki sem figyelne. Szívedből kell jönnie, ha azt akarod, hogy jó legyen” – mondta Andrew Matthews amerikai író. Aki látta már a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosait a színpadon, pontosan tudja, hogy az egyesület minden tagja szívből táncol, így nem csupán jó, hanem lenyűgöző látványban lehet része a nézőnek. Mindez kiválóan látszik azokon a képeken, amelyeket Karnok Csaba fotóriporter kollégánk készített az elmúlt évek során. Ezekből mutatunk egy válogatást.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

A Deszken, Szegeden és Rösz­kén is működő Tiszavirág Néptáncegyesület 2016 szeptemberében kezdte meg működését. Tóth Gábor és felesége, Goda Katalin vezeti, mindketten Örökség-díjas táncpedagógusok, és mindketten azt vallják, hogy mindennél fontosabb az, hogy közösségben lehetnek, valamint szeretetben, békességben és egészségben élhetnek és táncolhatnak. Úgy vélik, nincs más út, csak a korábbi táncosuk által megfogalmazott mottójuk: szeretve’es, együtt’es, készen van az együttes. 

Olyannyira, hogy már háromszor is elnyerték a Kiválóan Mi­nősült Együttes címet, 2016-ban, 2019-ben és 2022-ben. Sőt, a cím háromszori elnyerését követő­­en megkapták tavaly a Martin György Erkel-díjas magyar tánctörténészt ábrázoló plakettet is. Ez az egyik büszkeségük, míg a másik az, hogy saját fesztivált hoztak létre Rözögtessük mög – Dél-alföldi Szóló – és Páros Táncok Országos Versenye címmel, amelyet idén már negyedik alkalommal rendeznek meg. Az esemény célja nem a versenyzés, hanem a közösségkovácsolás, valamint az, hogy a Dél-Alföld zenei és táncos anyagát ápolják és továbbadják. 

A Tiszavirág Néptáncegyesület egyébként jó hírét vitte már vármegyénknek és hazánknak is számos országban, köztük Kínában, Franciaországban, Bel­­giumban, Németországban, Erdélyben, Olaszországban, Tö­­rökországban és Ukrajnában is. Mindegyik helyszínen bebizonyították a nagyérdeműnek, hogy nekünk, magyaroknak van az egyik legszebb kincsünk, amelyet a mintegy 200 tagú Tiszavirág család példaértékűen ápol. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában