Szegedi hírek

2023.07.20. 09:00

Több mint hatszázezer forint már összegyűlt a Hálóvetőre

Koós Kata

A közadakozás kezdeményezői áprilisban rendeztek lakossági fórumot a gyűjtésről. Archív fotó: Gémes Sándor

Nemes cél érdekében fogtak össze az év elején a szegedi művészetpártolók. Adománygyűjtő akciót hirdettek Tápai Antal a tiszai halászoknak emléket állító Hálóvető című szobra köztéri megvalósításáért, amely 91 esztendős adóssága a városnak. A helytörténeti emlékezetben sokak számára csak Szeged „kalapácsos krónikásaként” élő szobrászművész ugyanis, míg élt, többször is ígéretet kapott a szobor felállítására. 

Január 23-án tették közzé a fölhívást, amelyet Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, Apró Ferenc várostörténész, Csapó Benő szegedi díszpolgár, Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas színművész és Kiss Ernő nyugalmazott népművelő írt alá. 

A kezdeményezők április 17-én fórummal egybekötött kerekasztal-beszélgetést szerveztek a Somogyi-könyvtárban az adakozás serkentése érdekében. A napokban az akció eredményességéről tájékoztatták lapunkat, eddig ugyanis 19 fő adakozott a szobor megvalósulása érdekében. 

Szeged több köztéri szobra is közadakozásból valósult meg hajdanán, a Szegedi Napló folyóirat rendszeresen közölte az adakozók nevét. A Délmagyarország napilapot 113 éves múltja kötelezi e másik hagyomány folytatására. 

Aigner Jenő, Altorjay Tamás József, Apró Ferenc, Bánki-Horváth Ildikó, Buzás Szilárd Árpád, Czene Zoltán, Csapó Benő, Feketű Béla, Hoffmann László, Jakobey Anikó, Jeneiné Skultéti Angéla Klára, Kiss Ernő, Kmetykó Lajosné, Kun Péter, Majzik Istvánné, Papp György Tibor, Prágai Ágnes Ilona, Szalókiné Várkonyi Mária és Vassné Marosváry Mária járult hozzá a szobor megvalósulásához. Eddig 621 ezer forint érkezett a Tápai-alapítvány számlájára a szobor költségeire. Az adományokat továbbra is várják az alapítvány bankszámlaszámára: 10402805-28021452-00000000. Az utalás megjegyzés rovatába kérik beírni: Hálóvető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában