Szegedi hírek

2023.08.11. 18:48

A thaiföldi dzsungelbe kalauzol a REÖK kiállítása – Galéria

Intenzív, színes képekkel mutatja be az életművét jellemző jegyeket aatoth franyo Thaiföldön élő magyar festőművész a Reök-palotában pénteken megnyílt tárlaton. A művész párizsi kiállítása előtt érkezett Szegedre.

Timár Kriszta

Színes, impulzív festmények láthatók a Reök-palota falain, melyeket a thaiföldi dzsungel ihletett. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Thaiföldön élő magyar festőművész aatoth franyo alkotásaiból nyílt kiállítás péntek délután a Reök-palotában. A túlsó part című tárlatról Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, izgalmas anyag került fel a falakra: impulzív, intenzív, színes képek, melyek ihletője a thaiföldi dzsungel volt. Hozzátette: színházi emberként különösen fontosnak tartja a benyomásokat, vagyis azt, hogy hogyan születik meg a befogadó fejében, amit a művész át akart adni képei által.

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja elmondta, 2018 körül beszéltek a művésszel először erről a tárlatról. 

– Akkor életműkiállításnak terveztük, de sok év telt el a megvalósulásig, és közben olyan egységes anyag jött létre a párizsi műteremben és a Thaiföldön született alkotásokból, hogy végül úgy gondoltuk, egy ciklusban is benne van az a genetikai kód, ami a művész egész életművét jellemzi – mondta. Nátyi Róbert hozzátette: az alkotó kulcsot is adott az értelmezéséhez, a túlpart ugyanis mindig az, ahova  a realitásból, arról a helyről, ahonnan a túlpartot látjuk, vágyunk. 

– Minden jó kép meditációs objektummá válik, hiszen ha a néző élővé teszi, számára is elindul az a meditációs folyamat, ami az alkotás során a művészben is megvolt. Ez az erőteljes képi világ a megmerítkezést jelenti a végtelenben, megtalálni a külső és belső békénket. Szóval merítkezzenek bele a képi világba és kalandozzanak – javasolta a tárlat első látogatóinak.

A képzőművész aatoth franyo azzal kezdte: nagyjából ötödjére jár Szegeden és nagyon megszerette a várost. 

– Az emberek itt fegyelmezettek. Például megállnak a pirosnál – viccelődött. Hozzátette: vasárnapig marad nálunk, aztán Párizsba utazik, ahol szintén megnyílik egy kiállítása. Alkotásait és azokon keresztül a thaiföldi hangulatot azonban szeptember 24-ig itt hagyja, így az izgalmas életművéből és egyedülálló művészetének aktuális irányaiból ízelítőt adó képi anyag addig megtekinthető lesz a REÖK-ben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában