Szegedi hírek

2023.09.15. 07:00

VIDEÓ –Önvizsgálattal köszönt be az újév a zsidó közösségeknél

Péntektől vasárnapig ünneplik az ember teremtésének új évét a zsidó közösségek. Ros Hasánával kezdődik az a tíznapos önvizsgálati és bűnbánati időszak, amelyet a Jom Kippur, azaz az engesztelés napja zár le.

Koós Kata

A sófár hangja Ábrahám áldozatára emlékezteti a zsidókat. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Fehérbe öltöztették a Szegedi Zsidó Hitközség tagjai az új zsinagógát, így készültek a pénteken este beköszöntő Ros Hasáná, azaz a zsidó újév ünnepére. A fehér szín a tisztaságot szimbolizálja. Ez az ünnep ugyanis a számvetés és az önvizsgálat, az új elköteleződés ideje, amikor a zsidók átgondolják, hogy mennyire sikerült a Tóra parancsolatainak megfelelően élniük az elmúlt évben, valamint, hogy min szeretnének változtatni a jövő évre vonatkozóan.

Most a szokottnál is különlegesebb lesz a Ros Hásáná, ugyanis egybeesik a szombattal, ezáltal sokkal erősebb az ünnepek spiritualitása. Ilyenkor az imarend annyiban változik, hogy szombaton nem fújunk sófárt, csak vasárnap. Aznap tartjuk a Táslih szertartást is, amikor a Tiszához vonulunk, és jelképesen a folyóba szórjuk a zsebeink tartalmát. Ezzel szimbolikusan a bűneinket dobjuk a folyóba

 – részletezte Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője.

A sófár, azaz a kosszarv hangja Ábrahám áldozatára emlékezteti a közösség tagjait, egyúttal arra buzdítja őket, hogy gondolják át, hogy az elmúlt évben milyen áldozatokat hoztak. A tórai történet szerint Ábrahámtól azt kérte hajdanán Isten, hogy áldozza fel egyszülött fiát, Izsákot. Ábrahám hite olyan erős volt, hogy erre is képes lett volna, ám végül az Úr fia helyett egy kos feláldozását kérte tőle.

Kendrusz Attila kiemelte azonban, hogy a Ros Hasáná legfőbb üzenete Ábrahám feleségéhez, Sára ősanyához, valamint Hanna prófétanőhöz kötődik. 

Mindkét hölgy meddő volt, és mindketten Ros Hásánákor, az ember teremtése új évének napján kértek gyermeket az Örökkévalótól, aki egy-egy fiúgyermekkel ajándékozta meg őket. Sára fia, Izsák egyik ősapánk lett, Hanna fia, Sámuel pedig próféta, aki felkente először Saul, majd Dávid királyt. A két ősanya történetét olvassuk Ros Hásáná első reggelén. Mindkét nő olyan fiút kért, aki az Örökkévaló útját járja majd. Történeteik legfőbb üzenete, hogy ha valamit igazán szeretnénk, és szívből kérjük az Örökkévaló szolgálatára, akkor az Úr meghallgatja kérésünket

 – magyarázta. 

Ros Hásáná után egy héttel, jövő hét vasárnap köszönt be Jom Kippur, azaz az engesztelés napja. Ekkor arra emlékeznek, amikor Mózes másodjára jött le a Sináj-hegyről a tíz parancsolatot tartalmazó kőtáblákkal. Első alkalommal ugyanis leérkezvén a hegyről azt tapasztalta, hogy a nép a bálványimádás bűnébe esett, és haragjában eltörte a táblákat. Visszatérvén a hegyre negyven napon át kért engesztelést az Örökkévalótól a nép bűne miatt. Az ünnep idén különleges jelentőséggel bír. Ekkor a zsidó közösség tagjai fehérbe öltöznek, nem húznak bőr cipőt – annak idején faklumpát viseltek az ünnep alatt, vagy mezítláb jártak –, és szigorú böjtöt tartanak, nem esznek és isznak 25 órán keresztül.

Éppen ötven éve zajlott a jom kippuri háború, amikor az arab országok minden oldalról támadták Izraelt. A védekező háborúban sok magyar is részt vett. A támadók arra számítottak, hogy az ünnep miatt nem bocsátkoznak harcokba a zsidók, de ilyen helyzetekben a Tóra megengedi, hogy megvédjük magunkat, felfüggesszük az ünnepi előírások betartását. Izrael végül sikeresen meg is védte magát

 – mondta el Kendrusz Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában