Ingyenes fórumot rendeznek a színházban pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek, egyetemistáknak

2023.10.18. 17:00

A gyermekszínjátszás kulisszatitkait tárják fel

A színpadi tárgyak, a szövegírás és a jó történetek sava-borsa is téma lesz a szegedi színház Gyermekszínjátszó és -rendezői fórumán a hónap végén. A szakmai nap tematikus blokkjait Kiss Ágnes, Fábián Péter és Tárnoki Márk vezeti.

Koós Kata

A részvételhez előképzettség nem, csak kísérletező jókedv szükséges. Archív fotó: DM

Gyermekszínjátszó és -rendezői fórumot rendez október 29-én a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér és a Szegedi Nemzeti Színház. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvény célja, hogy a szakmai programok mellett kapcsolódási lehetőséget teremtsen a gyermekszínjátszással foglalkozó pedagógusok, színházi és közművelődési szakemberek, érdeklődők, egyetemi hallgatók számára. Regisztrálni a Szegedi Nemzeti Színház honlapján és a Facebook-eseményen közzétett linken lehet. 

A programnak a színház balett terme ad majd otthont, a résztvevőket 13.50-kor Körömi Gábor, a Magyar Drámapedagógiai Társaság alelnöke és Kállai Ákos, a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér vezetője köszönti. Ezt követően három, egyenként másfél órás szakmai program következik.

Az első, Tárgyiasítás avagy tárggyal tárgyról-tárgyra című blokkot Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója vezeti. Csapatával azokra a kérdésekre keresik majd a választ, hogy mi is a tárgy. Miről mesél, mivé válhat, mivé állhat össze? Tudnak-e a tárgyak egy történetben mássá válni, mint amik, és ha igen, hogyan? Továbbá, hogy mikor működik a tárgy színpadi kellékként, és mikor megszemélyesített tárgyként?

A következő két blokk vezetője Fábián Péter és Tárnoki Márk, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti tanácsának tagjai lesznek. Fábián Péter csaknem tíz éven át a k2 Színház egyik művészeti vezetője volt. Figyelme hamar a rendezés és írás felé terelődött, évek óta tanít színészmesterséget, színpadi szövegírást. Programja során olyan kérdésekre ad majd választ, hogy miként tarthatják meg a fókuszt a résztvevők az egyre több részletkérdés megválaszolása közben, hogyan hozzanak olyan alkotói döntéseket, hogy a színpadi cselekmény és a szereplők végeredményben valóban azt fejezzék ki, amit eredetileg szerettek volna. 

Tárnoki Márk rendező pedig olyan témaköröket vesz majd górcső alá, mint például, hogy milyen történeteket szeretünk, mitől lesz érdekes egy történet, hogyan születik a színpadi szituáció, és mi köze van mindehhez a képzeletünknek. 

További információ Kállai Ákostól kérhető  a 30/855-2081-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában